Мария Габриел: "Три морета" откроява стратегическата роля на държавите от региона

"Радвам се, че след като Гърция беше специален гост на срещата на върха в София през 2021 г., тази година се присъедини като 13-та държава членка на Инициативата. Добре дошли и на Молдова и Украйна, които приветствахме като асоциирани членове".


Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел след осмата среща на върха на Инициативата, предаде БГНЕС.

"Благодаря на стратегическите партньори на Инициативата – Европейската комисия, САЩ и Германия, за силната и последователна подкрепа. Благодаря на президента на Румъния Клаус Йоханис за топлото посрещане и организация на осмото издание на срещата на върха на Инициативата "Три морета", написа Габриел във Фейсбук.

"В срещата участвахме с президенти и премиери на 12 страни, граничещи с Черно, Адриатическо и Балтийско море. Бяха откроени стратегическата роля на държавите от региона, важността на задълбочаване на интеграцията между тях и свързаността им в областта на енергетиката, транспорта, цифровизацията и иновациите", добави тя.


По думите ѝ инициативата „Три морета“ "дава възможност да изградим по-конкуренти и приобщаващи икономики чрез насърчаване на свързаността в региона. Свързаност не само по отношение на транспорта и инфраструктурата, но и в сферата на науката, енергетиката, иновациите и новите технологии, цифровизацията и образованието".

"Това е отразено и в съвместната декларация, която приехме днес и която представя общите цели и приоритети на Инициативата. Стратегическите инвестиции в тези сфери са двигателя на икономическия растеж в региона. За страната ни ключово значение има развитието на Иновационния фонд към Инициативата и възможността за финансиране на проекти от стратегическа важност за България", отбеляза външният министър. /БГНЕС