Маринов: Да, българка е задържана в Италия

Да, потвърждава се информацията, че българска гражданка е задържана в Италия, но към момента това е информацията. Задържаната е с мярка "домашен арест" и предстои да бъде разпитана по водещото разследване.

Това заяви вътрешният министър Младен Маринов днес по повод мащабната операцията срещу калабрийската „Ндрангета”, при която са задържани и българи, предаде репортер на БГНЕС.

Днес Маринов посрещна Юрген Щок, генерален секретар на ИНТЕРПОЛ, за да отбележат 30-годишнина от възстановяването на членството на България в международната организация.

Разследването е под контрол на италиански прокурор, уточни Младенов и заяви: Колегите извършват проверка и в момента, в който получим разрешение от италианските власти, тогава ще подам информация. Спазваме принципите на партньорството и не мога да дам повече информация. Може би медиите знаят повече, каза още Младен Маринов, запитан дали задържаната е имала криминални регистрации у нас и дали е известна на властите.

БГНЕС припомня, че в четвъртък италианските медии съобщиха, че при операция срещу калабрийската „Ндрангета” са издадени 334 заповеди за арест. Част от заподозрените са заловени в България, Германия и Швейцария, предадоха италиански информационни агенции. В акцията са участвали 2 500 полицаи. Сред арестуваните са: бившият депутат от партията на Силвио Берлускони Джанкарло Пители, градоначалникът на Вибо Пицо Джанлука Калипо, директорът на общинската полиция в град Вибо Валентиа Филипо Неши, както и представител на съда на Вибо Валентиа и известният бизнесмен Марио Артуса. Конфискувана е стока на обща стойност 15 млн. евро. Операцията е концентрирана в областта Вибо Валентия в Калабрия, но е била проведена и в други региони на Италия.

Заподозрените са обвинени в изнудване, убийства, пране на пари и участие в мафиотска организация.

"Ндрангета" се смята за най-мощната мафиотска организация в международната търговия с наркотици, и от години има стабилно ядро и в Германия. /БГНЕС