Маринов: На Олимпиадата не се броят квотите, а медалите

"Оценката дотук бих казал, че е добра според възможностите ни. Искаше ни се още една-две квоти да имаме. За съжаление, нямаме, но в крайна сметка на Олимпиадата не се броят квоти, а се броят медали", обяви президентът на Българската федерация по борба Христо Маринов след края на последната олимпийска квалификация в София, на която родните борци спечелиха две квоти и по този начин ще имаме общо седем представители на Олимпиадата в Токио това лято.

Айк Мнацаканян спечели квота на олимпийската квалификация в София

"По-важното е да се вземат медали. Изказвам благодарности към треньорите и състезателите за свършената работи дотук. Да се надяваме, че подготовката ни ще протече гладко, без контузии и да дадат всичко от себе си да реализират възможностите си на максимум, като се увенчаят с медали на Олимпиадата. Олимпиадата е като две състезания, първо да се класираш, после да се реализираш с медал. Аз съм малко против този принцип, че е важно участието, за мен не е важно участието, важни са медалите", коментира Маринов на пресконференция в Пресклуб България днес.

Треньорът на женския национален отбор по борба Петър Касабов изрази съжаление, че Мария Оряшкова не успя да стигне до квота в София. "Винаги искам повече, винаги искам още, но така се случи, Мария Оряшкова не успя да извоюва нейната си квота, но пък не трябва да забравяме, че тя се бори със 70-80 процента разкъсана предна кръстна връзка. Тя даде всичко от себе си, каквото можахме и ние треньорите и докторите помогнахме. Съжалявам, че тя не успя да си изпълни олимпийската мечта, но пък не всичко е спорт в живота. Мими успя, извоюва си го по най-безапелационния начин, стабилна психически и физически, успя да зарадва всички нас. Пожелавам успех на нея и останалите три, които имат квоти", каза той.

Треньорът на класиците Армен Назарян разкри причината в категория до 60 килограма да заложи на ветерана Иво Ангелов, вместо на своя син Едмонд Назарян, който миналата година стана европейски шампион на едва 18-годишна възраст. "Искам да честитя квотите на нашите борци. Годината беше много тежка, пандемия, малко тренировки. Трябваше минимум още една квота, която аз очаквах на 60 килограма, която Иво Ангелов пропусна. Много ме боли, но ще поговорим после. Едмонд Назарян имаше контузия в прешлена, много тежка контузия, един месец не тренира. Пръстите му трепереха, ръката му отслабна, на последната подготовка вече нямаше време да влиза във форма. Мисля, че той е още млад, ще има време да се стабилизира ръката, физически и всичко, да печели европейски и световни медали. В тази категория имаме Иво Ангелов и Едмонд Назарян, просто заради тази контузия той нямаше как да се възстанови и да се бори. Нямаше смисъл да се излагаме, да излиза да се бори с една ръка, няма как да стане", обясни двукратният олимпийски шампион.

На Олимпиадата в Токио България ще бъде представена от Айк Мнацаканян (категория до 77 килограма) и Кирил Милов (97) при класиците, Георги Вангелов (57) при свободняците и Мими Христова (68), Миглена Селишка (50), Евелина Николова (57) и Тайбе Юсеин (62) при жените. /БГНЕС