Маринов: Не се налага изпращане на български спасители в Македония

За момента не се налага изпращането на български спасители и техника, които да подпомогнат своите македонски колеги в издирвателната операция след катастрофата на малък самолет „Чесна“ в Република Северна Македония. Това заяви министърът на вътрешните работи Младен Маринов по Нова тв.

„Македонските колеги имат възможност и техника да извършат тази операция. Ние оставаме в готовност. Премиерът Борисов е разпоредил това още снощи. Колегите в Северна Македония се справят“, заяви той.

Вътрешният министър посочи, че днес издирването е започнало в 6.45 часа македонско време. Районът, в който се е разбил самолета, се намира в изключително трудно място – заснежен с дълбок сняг. Това е направили трудно неговото достигане още вчера.

„Разговарях с вътрешния министър. Започнали са акция за достигането на мястото на катастрофата, която се намира в изключително труден район. Все още не е достигнато мястото и затова не можем да дадем повече подробности. Според македонските власти всички са загинали“, заяви вътрешният министър.

Четиричленно българско семейство – майка, баща и две деца, загина, след като малкият самолет, с който пътували се разби вчера в централната част на Македония.

Самолетът тип „Чесна” П210Н е летял от Охрид за София. Поради лошите метеорологични условия пилотът е поискал да кацне в Скопие, но след кратко време е поискал разрешение да продължи към София, съобщи Николче Тасески от въздушния контрол.

Самолетът е паднал край местността Солунска глава. Машината е изчезнала в 17.16 българско време. Преди да изчезне от радарите пилотът е съобщил, че има силни турболенции. В издирването на останките от машината се включиха два полицейски хеликоптера. Поради лошото време към 20.00 часа българско време снощи издирвателната операция бе прекратена. Самолетът е бил с германски регистрационни табели.

Солунска глава е най-високият връх на планината Якубица в централната част на Македония. Сред планинарите е известен с името Пъпа на Македония. /БГНЕС