Маринов отговаря за депутатски въпроси на италианските отпадъци в Плевен

Вицепремиер и четирима министри ще участват в традиционния за края на работната седмица контрол в Народното събрание, предаде репортер на БГНЕС.

Вицепремиерът по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева ще отговори само на един депутатски въпрос от парламентарната трибуна и той е относно ГКПП Трекляно - село Извор.

Трекляно е най-малката община в България. Селото се намира в близост до границата със Сърбия - само на 40 км северно от Кюстендил, и на 39 км южно от Трън, и на 100 км западно от София.

Втора на парламентарната трибуна ще се качи регионалният министър Петя Аврамова, към която има общо пет въпроса.

Веднага след нея, вътрешният министър Младен Маринов ще отговаря на въпросите на народните представители. Един от тях с свързан с депонирането на отпадъци в Плевен, внесени от Италия.

Миналия месец десетки контейнери с италиански боклук на фирма "Блацион" бяха открити на пристанищата във Варна и в Бургас. Според изявленията на прокуратурата боклукът е бил предназначен за фирма в Плевен, а Горан Ангелов твърди, че той е трябвало да отиде в ТЕЦ „Бобов дол”. Ангелов доскоро беше директор на най-голямото депо в Скопие, но след избухването на този скандал той беше уволнен. В Плевен бяха открити 9 хиляди тона бали с отпадъци от Италия, складирани през последните 3 години – официално за рециклиране, но според експертите стават само за горене.

Четвърти на трибуната ще се министърът на културата Боил Банов, към когото има два въпроса. Единият от тях е относно създаването на музей на големия български скулптор Андрей Николов.

Още в неделя председателят на комисията по култура в парламента Вежди Рашидов съобщи, че домът на скулптора, известната Червена къща на столичната улица „Любен Каравелов” 15, най-после е възвърнат на държавата и трябва да стане музей. Такава е воля на дарителите.

Андрей Николов е един от най-именитите български художници, когото с право наричаме патриарх на българската скулптура. Той е учил в първия випуск на Държавното рисувателно училище, създадено през 1896 г. в София, а след това продължава образованието си в Париж и в Рим. Благодарение на него българското пластично изкуство получава европейско признание, защото той формира модерната скулптура на 20-ти век. Според Рашидов „духът на Андрей Николов ще се успокои и ще се върне в Червената къща, след като домът му се превърне в музей. Така, както къщата на Роден в Париж е музей, както къщата на Местрович в Загреб е музей, както къщата на Корнелиу Баба в Румъния е музей, както къщата на Ел Греко в Толедо е музей, както къщата на Пикасо в Антиб е музей… „.

Боил Банов ще даде отговор и на въпрос относно средства за реновирането на къщата-музей "Иван Вазов" в Сопот.

Къщата на патриарха на българската литература в подбалканския град е недвижима културна ценност от национално значение. Обявена е за паметник на културата още през 1964 година. Последният цялостен ремонт на покрива, освежаване на стаите и на фасадата на емблематичната сграда беше извършен преди 4 години.

Последна отговори на депутатски въпроси ще дава Десислава Танева, министър на земеделието, храните и горите. Тя ще отговаря на въпрос относно състоянието на язовир "Тича".

По данни към 31 януари тази година с 20 000 куб. м намалява заложеното количество вода от язовира за осигуряване на екологичното равновесие в река Камчия.

В язовира има малко над 168 милиона куб. м. Месечният разход е 3,2 млн. куб. м вода. От тях 2,3 млн. куб. м са за питейно-битово водоснабдяване на градовете Шумен и Велики Преслав, а 700 000 - за питейно-битово водоснабдяване на Търговище. Преди няколко дни, заради ниския обем в язовир "Тича" и за обезпечаване подаването на води, от екоминистерството посъветваха ВиК-Шумен и ВиК-Търговище да предприемат действия за рехабилитация и включване на алтернативни източници. /БГНЕС