Маринов: Разследваме случая „Гебрев” заедно с британските служби

Вътрешният министър отказа конкретика по случая

Разследването по случая „Гебрев” тече съвместно с Великобритания, заяви днес вътрешният министър Младен Маринов.

Както БГНЕС съобщи по-рано екип от британски следователи е в България, за да проучи дали отравянето на местен търговец на оръжие през 2015 година има връзка с отравянето на Сергей Скрипал и дъщеря му миналата година в Солсбъри. За съвместната работа премиерът Бойко Борисов е потвърдил пред британския вестник "Гардиан".

„Важно е, че разследването по случая „Гебрев” тече съвместно с Великобритания, тъй като те имат опит”, заяви Маринов и уточни, че партньорските служби са били уведомени още от момента, в който Емилиян Гебрев е подал сигнала.

Емилиян Гебрев

Емилиян Гебрев, който управлява българска компания, която произвежда и изнася оръжия, изпадна в кома през април 2015 година заедно със сина си и един от директорите на компанията. И тримата оцеляха подозрителното отравяне, но случаят не беше разрешен.

През октомври миналата година, след като разговарял с приятел за случая Скрипал, Гебрев се обърнал към българските прокурори и им е предал резултатите от лабораторните тестове от 2015 година, които според него показват, че може да е бил отровен с вещество, подобно на химикала Новичок, за който британските власти смятат, че е използван срещу Скрипал и дъщеря му.

„В момента, в който чухме думата Новочок, ние веднага се свързахме с нашите британски партньори по всички законни канали“, е заявил Борисов. Той подчерта, че това се е случило "преди няколко месеца".

Евентуалната връзка между двата случая на отравяне беше поставена във фокуса на вниманието миналата седмица, след като разследващият сайт „Bellingcat“ обяви, че е открил документите за пътуване на предполагаемия агент на ГРУ, който използвал псевдонима Сергей Федотов.

Тези документи показвали, че Федотов е бил България по време на отравянето на Гебрев и във Великобритания, когато Скрипал и дъщеря му също бяха отровени в Солсбъри. И в двата случая Федотов е използвал сходни модели на пътуване - не се появява за обратния си полет, след това се връща по друг маршрут.

В друго свое разследване, публикувано в четвъртък, „Bellingcat“ заяви, че е разобличил истинската идентичност на Федотов.

Използвайки проучвания с отворен код и изтекли бази данни за пътувания, уебсайтът преди няколко месеца обяви, че е разкрил „истинската самоличност“ на други двама агенти на ГРУ, които британските власти издирват във връзка с отравянето на Скрипал.

Русия отрече каквото и да било участие в случая. Двамата мъже дадоха интервю за Russia Today, в което заявиха, че са били пътуващи търговци на почивка.

Българските власти потвърдиха, че “Федотов” е пътувал три пъти до България през 2015 година, включително по времето, когато Гебрев е бил отровен.

"Цялата информация, която имаме за движението, мястото на престой, партньорствата и контактите, които този човек е имал и за които знаем, са предоставени на британските правоприлагащи и разузнавателни служби", каза Борисов. Той отказа да даде допълнителна информация, позовавайки се на продължаващото разследване.

В понеделник Борисов се срещна с британския посланик в София и обяви, че има съвместно разследване.

"Работим в съвместен екип и в тясно партньорство и ще разкрием фактите по този случай", каза посланик Ема Хопкинс пред репортери след срещата.

Дипломатът не спомена, че британски екип е пристигнал в Бюлгария, а посолството на Великобритания препраща всички запитвания по случая към британската полиция, която също отказва коментар.

Борисов отказа да каже дали в британския екип влизат полицаи или представители на разузнавателните агенции. „Да го наречем разследващ екип“, каза той.

Гебрев обаче заяви, че не е бил потърсен от британския разследващ екип, а само бегло е бил разпитан от българските прокурори. „Какъв британски разследващ екип? Чувам го за първи път от вас. Никой друг не се е свързал с мен“ - каза той.

Бизнесменът заяви, че е сигурен, че е бил отровен, но не може да се сети за причината, поради която е станал цел на руското разузнаване. Лабораторните тестове от 2015 година, които Гебрев сам си е направил предполагат, че е бил отровен с органофосфат, но не е напълно ясно дали дозата е била просто пестицид или веществото е използвано като оръжие.

Българският главен прокурор Сотир Цацаров, допусна по-рано тази седмица, че болестта на Гебрев може да е резултат от обикновено хранително отравяне, получено след ядене на салата. След парламентарно изслушване по въпроса в сряда обаче той каза, че е бил разбран погрешно: „Ние по никакъв начин не твърдим, че е претърпял хранително отравяне. Разследваме опит за убийство", пише още вестник Гардиан. /БГНЕС