Марион Котияр с награда за цялостно творчество в Сан Себастиан

Френската актриса Марион Котияр е отличена с наградата „Доностия“ на филмовия фестивал в Сан Себастиан за цялостен принос в киното, според уебсайта на фестивала.

"Марион Котияр, една от най-международно признатите френски актриси на съвременното кино, ще получи наградата "Доностия"н а 69-ия фестивал в Сан Себастиан. Почетната награда ще й бъде връчена в петък, 17 септември, по време на церемонията по откриването на конкурсната програма," се казва в изявлението.

По-рано журито реши да присъди тази награда на Джони Деп, тя ще бъде връчена на 22 септември. Решението обаче разгневи редица режисьори и журналисти. По-специално, ръководителят на Испанската асоциация на жените режисьори и аудиовизуални средства (CIMA), режисьорът Кристина Андреу, се обяви против. Причината за несъгласието с избора на журито беше процесът срещу Деп.

Миналото лято Висшият съд в Лондон проведе заседания по делото на Деп срещу таблоида "Сън", който написа през 2018 г., че е биел бившата си съпруга Амбър Хърд. Деп категорично отрича, че е бил насилствен към бившата си съпруга. Деп загуби делото и обжалването също беше отхвърлено през март тази година.

В отговор ръководството на филмовия фестивал обяви, че Деп не е осъждан за никакво престъпление. „Въз основа на доказателствата, с които разполагаме, Джони Деп не е арестуван, обвинен или осъждан за каквато и да е форма на нападение или насилие срещу която и да е жена. Презумпцията за невинност остава част от нашите етични принципи“, се казва в изявление на директора на фестивала Хосе Луис Ребординос.

В рамките на фестивала Асоциацията на жените професионалисти в аудиовизуалните и сценични изкуства (H)emen ще проведе етични срещи, за да „анализира, обсъди и се опита да постигне съгласие по въпросите на равенството между половете“.

Фестивалът в Сан Себастиан се провежда за първи път през 1953 г. Най-високите отличия са „Златна раковина“ (за най -добър филм) и „Сребърна раковина“ (за най -добра главна роля, поддържаща роля, най-добър режисьор). Освен това в рамките на фестивала се присъжда награда за принос в киното - "Доностия". /БГНЕС, ТАСС