Мариупол под обстрел; Зеленски зове Израел за помощ; хуманитарен ад

БГНЕС обобщава накратко последните събития, свързани с войната в Украйна и дипломатическите усилия за деескалация.

- Украйна отхвърли руския ултиматум -

Русия даде на обсадения град Мариупол срок до 05:00 ч. сутринта (03:00 ч. по Гринуич) на 21 март да се предаде, като предупреди, че отказалите да се предадат ги очаква нещо повече от "военен съд". Москва беше заявила, че ще отвори хуманитарни коридори, ако украинските власти се съгласят да сложат оръжие. Украинците обаче отхвърлиха искането и се заканиха да продължат да се бият до последния войник. Вицепремиерът на Украйна Ирина Верешчук отхвърли ултиматума, като заяви пред местните медии, че "не може да се говори за предаване на оръжия".

- Отново бомбардировки на граждански обекти -

Украинските власти обвиняват Русия, че е бомбардирала художествено училище в Мариупол, където са се укривали около 400 души, включително жени и деца.

- Принудителна евакуация -

Представители на Мариупол твърдят, че руските сили са транспортирали принудително около хиляда жители в Русия и са им отнели украинските паспорти - възможно военно престъпление.

- Бомбардираха болницата в Чернигов -

Кметът на обкръжения северен град Чернигов заяви, че десетки цивилни са загинали при "безразборния артилерийски обстрел" и че е била поразена болница.

"Градът е изправен пред абсолютна хуманитарна катастрофа", допълни той.

- В неделя украинският президент Володимир Зеленски се обърна към израелския парламент, за да призове за подкрепа. Той заяви, че израелският министър-председател Нафтали Бенет се опитва да посредничи в преговорите между Русия и Украйна. "Благодарни сме за тези усилия, така че рано или късно да започнем да говорим с Русия. Може би Йерусалим е правилното място за постигане на мир", каза той във видеопослание в понеделник.

По-рано "Файненшъл таймс" съобщи, позовавайки се на източник, запознат със ситуацията, че украинският президент е помолил израелския премиер да посредничи в преговорите с руския президент Владимир Путин. По-късно от пресслужбата на Кремъл потвърдиха, че в телефонен разговор Бенет е предложил на руския лидер да посредничи, за да се преустановят военните действия.

- Украйна евакуира повече от 7000 души чрез хуманитарни коридори

Общо 7295 души са били евакуирани от украински градове чрез хуманитарни коридори днес, съобщи вицепремиерът на Украйна Ирина Верешчук.

Четири от седемте планирани безопасни маршрута работят, каза тя.

Общо близо 4000 души са били евакуирани от обсадения град Мариупол в Запорожие, каза тя и добави, че правителството планира да изпрати около 50 автобуса, които да вземат евакуираните от Мариупол днес.

- Британският министър-председател Борис Джонсън обеща на украинския президент Володимир Зеленски, че Лондон ще защитава интересите на Киев на предстоящите срещи на Групата на седемте (Г-7) и НАТО. Това се посочва в изявление на кабинета на министър-председателя след телефонния разговор на двамата лидери днес.

- Китайският посланик в САЩ Цин Ган заяви, че Китай няма да изпраща оръжия и боеприпаси в подкрепа на войната на Русия в Украйна и че Пекин ще "направи всичко, за да деескалира кризата". Говорейки пред американската телевизионна компания CBS, Ган се оплака, че публичното осъждане на войната от страна на Запада "не помага" и че е необходима "добра дипломация"./БГНЕС, Би Би Си, АФП