Марк Маркес спечели Гран При на Америките за седми път

Марк Маркес триумфира в Гран При на Америките за седми път в кариерата си. Испанецът, който започна от трета позиция на стартовата решетка, поведе в състезанието и не изпусна инициативата до края, за да остави зад себе си лидера в генералното класиране Фабио Куартараро от Франция.

Марк Маркес.

Маркес не позволи на съперника си да помисли за изпреварване, но пилотът на Ямаха увеличи преднината си в подреждането на 52 точки пред състезателя на Дукати Франческо Баная от Италия, който финишира трети. При три оставащи състезания до края на шампионата, и при 25 точки за победителя във всяко от тях, Куартараро е съвсем близо до дебютна световна титла от MotoGP.

Проведох състезанието по предварително начертания план“, каза шесткратният световен шампион Маркес, който спечели първите шест старта в Остин, Тексас, но отпадна, докато водеше през 2019. Състезанието отпадна от календара миналата година, когато испанецът се възстановяваше от счупена ръка и позицията му на стартовата решетка бе първата след завръщането му на пистата.

Куартараро ще има възможността да стане първият световен шампион в Кралския Клас от Франция на следващото състезание в Мисано, Италия, на 24 октомври. „Толкова е хубаво! Физически беше много трудно, но е страхотно да видим нашия резултат и да бъдем пред Баная. Много съм щастлив, че увеличих преимуществото си“, каза френският пилот на Ямаха. /БГНЕС