Марк Рюте гласен за генерален секретар на НАТО

Настоящият холандски премиер Марк Рюте се опитва да заеме поста генерален секретар на НАТО, след като Йенс Столтенберг напусне през октомври. Група държави сега работят частно, за да гарантират, че Рюте ще бъде назначен, пише Bloomberg, позовавайки се на източници, информирани по този въпрос.

Решението за назначаване на генерален секретар трябва да бъде единодушно, така че привържениците на холандския премиер трябва да убедят всяка от 31-те страни-членки на НАТО. Рюте има подкрепата на много членове на НАТО, особено на Франция и Германия, отчасти защото се смята за кандидат, който би могъл да води Доналд Тръмп, ако той отново застане начело на САЩ.

Но страните от източния фланг на алианса се бавят със съгласието си, като искат да имат представител на своя регион на този пост. Миналата година естонската премиерка Кая Калас и латвийският външен министър Крисиянис Каринс изразиха интерес към позицията, но страните все още не са ги номинирали официално за позицията:

Очаква се съгласуването на кандидатурата на бъдещия генерален секретар на НАТО да приключи тази пролет за срещата на върха на лидерите на НАТО във Вашингтон през юли. Както отбелязва Bloomberg, ролята на генералния секретар на НАТО ще бъде особено критична в контекста на войната на Русия с Украйна. Той трябва да балансира военната и финансова подкрепа за Украйна с желанието на НАТО да избегне пряка конфронтация с Русия. /БГНЕС