Марк Рюте: Северна Македония да направи последната крачка по пътя към ЕС

Премиерът на Нидерландия Марк Рюте призова Северна Македония да направи последната стъпка към членство в ЕС "възможно най-скоро", пише „МакФакс“.

Нидерландия е сред най-големите двустранни донори на Северна Македония и непрекъснато помага за реформите в много области у нас, като зачитане на човешките права, демокрация, върховенство на закона, реформи в съдебната система, публичната администрация, защитата на маргинализираните групи в обществото. Премиерът на Нидерландия подчерта на срещата, че Северна Македония е стигнала много далеч в процеса и трябва да направи последната стъпка, за членство в ЕС възможно най-скоро. Той изрази благодарност на премиера Ковачевски за подкрепата и съобразяването на Северна Македония с общата външна политика и политика за сигурност на ЕС, както и подкрепата за Украйна. Рюте благодари на Ковачевски, че Северна Македония е стриктна в прилагането на визовата политика.

На свой ред Ковачевски изрази благодарност към Нидерландия за усилията й за изграждането на независими институции в Северна Македония, които са гръбнакът на всяка европейска демокрация. Двамата премиери обмениха мнения относно европейската интеграция на Северна Македония, обективния подход на Амстердам при оценката на критериите за присъединяване на Скопие към Съюза.

БГНЕС припомня, че включването на българите в македонската конституция е условие за продължаване на преговорите на страната за членство в Европейския съюз, в съответствие с т. нар. френско предложение, направено по време на председателството на Франция на Съвета на ЕС. /БГНЕС