"Маркет линкс": Балотажът Радев-Герджиков е почти сигурен

Очаква се около 58% избирателна активност на изборите в неделя, сочи проучване на „Маркет линкс“. Според него почти сигурно ще има балотаж за президентския пост.

За Румен Радев ще гласуват 46.7%, за проф. Анастас Герджиков - 25.6%, за Мустафа Карадайъ - 10.3%, за Лозан Панов - 7.7%. Не са решили за кого ще гласуват около 4.9% от решилите да гласуват, сочат данните от проучването, финансирано от социологическата агенция и бТВ и проведено в периода от 2 до 7 ноември сред 1012 пълнолетни граждани по методите на пряко лично интервю и онлайн анкета.

„Влиянието на COVID кризата върху електоралните нагласи може да се види в около 6%, които са ги променили по отношение на президентския вот. Тук може да се направи връзката с динамиката на низходящия тренд макар и не много силно изразен в подкрепата за президента Радев“, обясни в ефир социологът от „Маркет линкс“ Добромир Живков.

"За парламентарния вот ГЕРБ-СДС се очертава като категоричен победител. Резултатът може да се измени с плюс минус процент и половина, но много нагоре няма накъде. Може би са постигнали максимални проценти", обясни Живков.

В следващия парламент ще има шест или седем политически формации, като ГЕРБ-СДС запазва значителна преднина от 23% гласуващите (18.7% от всички) и е категоричен победител. На второ място е новата формация "Продължаваме промяната" с 16.3% подкрепа от гласуващите (13.2% от всички), но има възможност за ръст или спад с 1-2 процентни пункта. Трета е БСП с 12.1% от гласуващите (10.6% от всички), като според Добромир Живков ще постигне нивото от вота през юли. На четвърто място е ДПС с подкрепа на 11.2% от гласуващите (6.8% от всички), а мобилизацията се дължи и на кандидата за президент Мустафа Карадайъ. Пета е "Демократична България" с подкрепата на 10.5% от гласуващите (7.1% от всички) и шеста е "Има такъв народ" с 9.7% от гласуващите (9.1% от всички). На ръба за влизане в парламента с 4.1% е "Изправи се.БГ! Ние идваме!", следвана от "Възраждане" - 3%, ВМРО - 1.2%, и други партии 1.2%. /БГНЕС