"Маркет Линкс": Борисов и Петков с най-голямо доверие, българите не се страхуват от нови избори

Електоралната мобилизация показва, че българите не се страхуват чак толкова от нови предсрочни парламентарни избори. Това заяви социологът от „Маркет Линкс“ Добромир Живков по бТВ.

Данните са от последното проучване на агенцията, финансирано и реализирано съвместно от бТВ и „Маркет Линкс“. То е проведено сред 1009 лица над 18 г. в страната в периода 10-19 април по методите на пряко лично интервю и онлайн анкета.

54% от анкетираните са посочили, че ще гласуват, ако скоро отново има парламентарен вот.

„Имаме сходен резултата с този, който отчитахме преди изборите. Основният извод е, че при евентуални нови избори – дори през юли, не може да очакваме съществен срив в избирателната активност. По-скоро тя ще е сходна на тази от изборите на 2 април“, уточни Живков.

Доверието към лидерите

Бойко Борисов е политическият лидер у нас с най-голямо доверие, показва още проучването. Лидерът на ГЕРБ има доверието на 24% от анкетираните. Отношението към него е непроменено спрямо това от преди месец.

Втори е Кирил Петков от ПП-ДБ. За месец той увеличава с 2 процентни пункта доверието си и през април се ползва с подкрепата от 19%.

Костадин Костадинов от „Възраждане“ има 18% доверие. През март регистрираното доверие към него е било 19%.

Другият съпредседател на „Продължаваме промяната“ Асен Василев е на четвърта позиция. Той има 18% доверие. Христо Иванов е на пета позиция сред лидерите на парламентарните партии. Той има 17% доверие. И запазва позициите си.

Следва Мустафа Карадайъ – 16%. През март „рейтингът“ на лидера на ДПС е бил 14%.

Председателят на БСП Корнелия Нинова е с 13% доверие. През март социолозите са регистрирали 14% доверие.

Лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов увеличава с 2 пункта доверието към себе си. През април за него са отчетени 12%, през март – 10%.

В подкрепата и за лидерите, и за партиите няма големи промени спрямо периода преди изборите, коментира Добромир Живков. /БГНЕС