"Маркет Линкс": ГЕРБ е първа сила, доверието в кабинета е 21%

Ако изборите се провеждаха в момента, ГЕРБ-СДС щеше да бъде първа политическа сила, запазваща сериозна преднина пред вторите „Продължаваме промяната-Демократична България“. Това показват данните от социологическо проучване на „Маркет Линкс“, представено пред бТВ.


За партията на Бойко Борисов ще гласуват - 23,6%, а за коалицията ПП-ДБ - 17,5%. В парламента също така влизат ДПС, „Възраждане“ и БСП, които получават съответно 12,4 %, 11,1% и 7,9%.

„Разликата между ГЕРБ и ПП-ДБ леко се увеличава, но остава в стабилни граници. „Левицата“ остава под черта, ИТН също се колебае, поддържа ниво около 4%. При ДПС не очакваме и не наблюдаваме съществена динамика, както и при останалите политически сили. Всичко това обаче може да се промени след местния вот и да се случат размествания“, обясни Добромир Живков.

Лидерите с най-висока подкрепа от избирателите са президентът Румен Радев, лидерът на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов и министър-председателят акад. Николай Денков.

Доверието към държавния глава е 43%, а към лидерът на ГЕРБ-СДС – 25%. Доверието към премиера е 24%, но недоверието към него е 52%.

Финансовият министър Асен Василев се ползва с доверието на 16% от избирателите, колкото е и доверието към лидера на „Възраждане“ Костадин Костадинов. И двамата се ползват с рекордно неодобрение. На първия не вярват 64%, а на Костадинов – 62%.

Доверието към съпредседателя на „Продължаваме промяната-Демократична България“ Кирил Петков е 15%, а недоверието – 70%.

Институцията с най-голяма доверие е правителството. 21% от гражданите вярват на кабинета „Денков-Габриел“, докато 53% са на обратната позиция.

Народното събрание и прокуратурата са еднакво доверие 15%, но недоверието в законодателния орган е 63%, а към прокуратурата е 58%. /БГНЕС