Марко Одермат – когато талантът и усилената работа вървят ръка за ръка

Когато на 19 март 2016 година, на трасето по време на гигантския слалом от Финалите в Санкт Мориц, Швейцария, своя дебют за Световната купа по ски-алпийски дисциплини прави едно 18-годишно момче от Швейцария на име Марко Одермат, малцина са хората, които са на мнение, че този тийнейджър ще доминира при мъжете по един забележителен начин. Но тъкмо това става години по-късно, а историята на Одермат е вдъхновяваща и показва нагледно как безспорният му талант е подплатен с усилена работа, за да достигне до нивото, на което кара в момента.

Всъщност, швейцарецът загатва за своите качества със ските още на Световното първенство за младежи в Сочи през 2016. В руския град той печели бронзов медал в супергигантския слалом и злато в превърналата се впоследствие в негова любима дисциплина гигантски слалом, което му позволява да дебютира в старт от Световната купа през март същата година. На шампионата на планетата за младежи в Давос, Швейцария, Одермат надгражда над представянето си в Сочи, завоювайки безпрецедентните пет златни отличия – комбинация, спускане, Супер-Г, гигантски слалом и отборна надпревара.

Първият подиум на Марко в Световната купа идва в Словения – в Кранска Гора, през март 2019, а дебютната му победа е през декември същата година в супергигантския слалом в Бийвър Крийк, САЩ. През следващия сезон швейцарецът ликува за първи път в гигантски слалом, триумфирайки в италианския зимен център Санта Катерина. Любопитно е, че през първите си пет кампании в СК Одермат неизменно градира в класиранията си в крайното подреждане – 163-о, 114-о, 76-о, 24-о и 17-о. През сезон 2020/21 скиорът остава близо до триумф в генералното, гигантския слалом и Супер-Г-то. Той завършва втори в генералното и гигантския слалом зад французина Алекси Пентюро, а в супергигантския слалом е изпреварен от Винсент Крихмайр (Австрия).

Одермат чука на вратата на върха и след 2020/21, когато е толкова близо до сбъдване на голямата си мечта, мотивацията му е на различно ниво, а талантът и усилената работа го довеждат до доминация през 2021/22. Марко печели за първи път в кариерата си Големия кристален глобус, както и малката Световна купа в гигантския слалом. Той отново остава втори в Супер-Г, като демонстрира, че има какво да покаже и в скоростната дисциплина спускане с четвъртото си място в крайното подреждане. Сезон 2022/23 е още по-добър за Одермат, който продължава да подобрява представянето си за ужас на своите съперници по пистите. Защита на Големия кристален глобус и гигантския слалом, както и първи триумф в супергигантския слалом и трето място в спускането затвърждават силното представяне на швейцареца и това, че изминалият му сезон е бил всичко друго, но не и случаен.

Одермат крачи уверено към трети пореден Голям кристален глобус, като 15 старта преди края на настоящия сезон води с умопомрачителните 722 точки пред иначе представящия се много силно Сиприен Саразен от Франция. Швейцарецът води и в класиранията на спускането, гигантския слалом и супергигантския слалом. Марко е в изключителна форма и за всички специалисти е ясно, че той трудно може да бъде спрян. Показателно за това е, че той има девет победи, три втори и три трети места от 24 състезания от началото на кампанията. И в трите случая, в които той остава втори на почетната стълбичка, победител е Саразен – атестат за страхотния сезон на 29-годишния представител на Франция.

Едно от големите влияния върху кариерата на Одермат е абсолютният доминант в ските при мъжете в периода 2012-2019 – Марсел Хиршер. Австриецът печели неизменно Големия кристален глобус във въпросните осем последователни години. „Винаги гледаш с уважение най-добрите скиори и се опитваш да подобриш или промениш някои неща, които те правят по-добре от теб. Да, със сигурност наблюдавахме някои видеа на Марсел Хиршер. Не се опитваме да го копираме по никакъв начин – опитваме се да намерим нашия начин, но и да покажем нещо от неговия арсенал. Хиршер е най-добрият, защото почти не правеше грешки. Рискуваше доста, особено във вторите маншове. Можеше да атакува и да стои върху линията през цялото време – дори и когато бе ваден от идеалния баланс, намираше начин да се справи със ситуацията“, казва Марко през декември 2020.

Малко повече от три години по-късно ясно виждаме, че Одермат е попил от майстор като Хиршер и е новият доминант при мъжете. Двукратен световен шампион (спускане и гигантски слалом през 2023 в Куршевел, Франция) и веднъж олимпийски първенец (гигантски слалом през 2022 в Пекин), за швейцарския състезател предстои гигантски слалом в родния зимен курорт Банско в търсене на десети успех през сезона и шести в дисциплината. Малцина са готови да заложат срещу него този уикенд и са в пълното си право да не рискуват с друг победител, особено когато говорим за гигантски слалом. Всичко това се дължи на репутацията, която Одермат си изгради и продължава да изгражда. Репутация на фаворит за първа победа на пистата „Бъндерица“ на 10 февруари. /БГНЕС

--------------------------------------

Стефан Игнатов, Спортен отдел на БГНЕС