Марко Пого – Пънкар, лидер на "Бирената партия" и кандидат за президент в Австрия

Доминик Влазни, по-известен със сценичния си псевдоним Марко Пого, се кандидатира за държавен глава на Австрия.

Той казва, че е изправен пред битка "Давид срещу Голиат".

Марко Пого се прочу с това, че спази обещанието си да инсталира бирен фонтан във Виена, след като неговата "Бирена партия" -- която той основа през 2014 г. -- спечели 11 места там на местните избори през 2020 г.

На 35 години Влазни е най-младият кандидат за президент на страната. Той е певец в пънк групата Turbobier ("Турбо бира").

Влазни признава, че е изправен пред трудна битка, тъй като според проучванията на общественото мнение той получава 5 % от гласовете в сравнение с около 60 % за действащия 78-годишен президент Александър Ван дер Белен, съобщава информационна агенция АФП.

Но начинаещият политик твърди, че има много идеи, с които да "помогне на австрийците" да се справят с инфлацията, войната в Европа и пандемията COVID-19 преди изборите на 9 октомври.

През 2020 г. Влазни заяви пред Beeer Mag, че използва алкохолната напитка, за да предаде политическите си идеи.

"Бирата е прекрасно нещо, страхотен стимулант и силен социален подобрител", каза той.

Влазни казва, че ще бъде "морална фигура, дистанцирана от партийната политика", ако бъде избран за президент, което в Австрия до голяма степен е церемониална роля.

"Защо имаме 1245 ски лифта в Тиролските планини, а нямаме вятърни турбини?" Влазни казва, че опазването на околната среда е приоритет за него.

Въпреки това, без подкрепата на голяма партия, Влазни се ограничава основно до кампании в интернет, където има над 55 000 последователи в Twitter.

Той има няколко стилни предизборни плаката из Австрия, но казва, че някои от тях са били откраднати от хора, които ги пазят за сувенири.

След като е учил медицина, преди да започне да се занимава с музика, Влазни има уникално предимство в сравнение с останалите шестима кандидати за президент на Австрия.

"Много съм щастлив, че има някой, който отстоява добрите ценности... Той е млад, той е от тази епоха", казва пред АФП 78-годишната Бригита Копелхубер, пенсионерка от Виена.

Настоящият президент Ван дер Белен, от австрийската Зелена партия, е смятан за фаворит на предстоящите избори.

В момента той събира над 50 % от гласовете, необходими за категорична победа на президентските избори през октомври. В противен случай той ще се изправи на втори тур през ноември с най-близкия кандидат.

На последните избори в Австрия през 2016 г. се проведе близка битка между Ван дер Белен и крайно десния политик Норберт Хофер, който загуби с около 350 000 гласа. /БГНЕС

Виена / Австрия