Марсел Хиршер се оттегли така както искаше - на върха


Notice: Trying to get property 'data' of non-object in /var/www/bgnes.bg/public_html/site/templates/fields/body_matrix.php on line 13

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /var/www/bgnes.bg/public_html/site/templates/fields/body_matrix.php on line 13

Осемкратният носител на Големия кристален глобус в алпийските ски Марсел Хиршер прекрати състезателната си кариерата на 30-годишна възраст. Още в края на последния сезон австриецът намекна, че ще обяви оттеглянето си през лятото и след дълго премисляне в крайна сметка взе необратимото решение.

„Имах много тежки седмици, в главата ми бе лудница, но вече съм напълно убеден, че това е правилното решение. След 12 години на най-високо ниво, чувствам тялото си уморено. Освен това винаги съм искал да се оттегля като шампион, и го правя. Не съм сигурен, че ще успявам да печеля толкова често в бъдеще. Представях си, че се отказвам в момент, в който знам, че още мога да печеля", заяви на пресконференция в родния си Залцбург скиорът.

Хиршер обяви оттеглянето си в пряко предаване в ефира на австрийската национална телевизия. Той мотивира решението да се откаже с желанието да прекарва повече време със семейството си. Наскоро той се ожени и стана баща за първи път.

„Обмислях да се откажа още през 2013-та, но тогава продължих, а времето мина много бързо. Днес решението е окончателно. Радвам се, че колената ми издържаха през тези години. Радвам се, че издържах и на напрежението, защото австрийската преса винаги съсипва Марсел Хиршер, ако завърши втори. Какво ще правя сега? Ще играя футбол и ще се разхождам в планината с моя син", допълни живата легенда.

Марсел Хиршер спечели безпрецедентните 8 пъти Големия кристален глобус в Световната купа по ски алпийски дисциплини, което е абсолютен рекорд. Той има два златни медала от Олимпийски игри (гигантски слалом и комбинация/2018) и един сребърен (слалом/2014). Австриецът е седемкратен световен шампион, а има и четири сребърни медала.

Хиршер завършва кариерата си с удивителните 67 победи за Световната купа (32 слалом, 31 гигантски слалом, 3 паралелен слалом, 1 Супер G), което е второ най-добро постижение в историята. Единствено легендарният Ингемар Стенмарк (86) има повече. Хиршер изостава единствено от шведа и по спечелени Малки кристални глобуси в отделните дисциплини. Австриецът е с 12, докато Стенмарк има 16. В кариерата си има общо 138 подиума за Световната купа. /БГНЕС