Марта Георгиева: Години търпяхме в сърцето на София да бъде забит унизителния за българите Паметник на съветската армия

Това съоръжение - Паметникът на съветската армия, няма как да не бъде демонтирано вече, защото има обществена нетърпимост, която достига критични размери. В крайна сметка това е правилно от гледна точка на правдата и на историята, защото доста години търпяхме в сърцето на София да бъде забит един монумент, който е унизителен за целия български народ, монумент на окупаторите му, на тези, които са довели най-мракобесния режим, в който българи са избивали българи и са прекършили десетки, стотици хиляди съдби. Най-сетне обществото някак си погледна за този факт и съответно не може да го търпи нито ден повече.

Това каза в интервю за БГНЕС Марта Георгиева, общински съветник от коалиция „Демократична България" и член на Гражданския инициативен комитет за демонтиране на Паметника на Съветската армия.

„Точно това, че се поражда такова разделение, показва, че той не може да стои повече в центъра на София, защото в нашата столица трябва на най-централното място да има символ, който обединява, а не разделя", категорична е Георгиева.

Тя коментира и думите на лидера на партия „Възраждане" Костадин Костадинов, който нарече привържениците на ПКФ „Левски" „еничари", след като счупиха част от Паметника на Съветската армия миналия четвъртък. „За лидера на тази антидемократична партия бих казала, че не е учудващо в крайна сметка да нанася обиди, защото самото ѝ съществуване на тази партия е обида за нашето общество. Мисля, че той самият като историк би следвало да знае историческата истина, но продължава да манипулира обществото с това, което аз наричам окупаторската история, т.е. това, което дълги години се учеше в училище, всъщност, не е това, което се е случило, ами все едно с ботуш на врата е диктувано каква история ние да изучаваме вече поколения наред", заяви общинският съветник.

Георгиева даде пример с войната на Руската федерация в Украйна. „Виждате как става това в Украйна в момента нагледно. Чужда армия избива деца, жени, руши и граби, и се нарича освободителна. Това е и нашата истинска история. И просто е изключително грозно от страна на политиците да продължават да фалшифицират историята, и то именно наричайки се историци", подчерта тя.

Общинският съветник отбеляза, че Гражданската инициатива за демонтиране на Паметника на Съветската армия е направила много със своите действия. „Правили сме много акции през годините, с които успяхме да докажем, че това въобще не е паметник, не е недвижима културна ценност, не е войнишки паметник и че българският съд смята, че не е незаконно, а напротив – право на човека е да изразява политическите си убеждения върху него, така че действията върху самия монумент изцяло са подкрепени от нас", допълни Георгиева.

Тя посочи, че счупените плочи не би трябвало да са там към днешна дата, защото са опасни. „Разбирате ли, има заповед на главния архитект на София тази счупената, с фалшивия надпис, който е унизителен за българския народ, защото благодари на насилниците си, от март месец да бъде премахната, което подлежи на предварително изпълнение. Може да се каже, че областният управител нещо не е свършил – това е именно, че тази плоча още е там. А втората част, която беше налепена с нещо като тиксо от местната организация на бившата комунистическа партия, също е сложена без никакви строителни книжа и е много опасно въобще да я има, защото когато е залепена така... Толкова тежък обект утре ако се срути, какво ще се случи", каза още общинският съветник.

Георгиева подчерта, че в решението на Столичния общински съвет не само става въпрос за демонтиране на Паметника на Съветската армия, но и за започване на процедура за конкурс за пространството. „Онзи ден кметът Фандъкова обяви, че е подписала доклада за този конкурс, като в заданието монументът няма да бъде тук, ще освободи най-сетне това пространство. Разбира се, аз не мога да предвещая точно какво ще се случи като резултат от конкурса, но в крайна сметка това, което ние бихме желали да видим, е пространството освободено, озеленено, небето незакрито – точно обратното на това, което е в момента, символ на потисничеството", допълни тя, като уточни, че си представя символ на свободата и посочи, че младите хора са си направили скейтпарк.

На въпроса как ще коментира, че центърът на София е осеян с улици, които са с руски имена, Георгиева отговори, че това е продукт на същото и години наред в крайна сметка ние не сме се изцяло освободили от тази окупация. „Наистина е абсурдно за европейска държава. Имаше и такива анекдоти – как тръгваш, тук – „Александър Невски", пък „Московска", пък „Граф Игнатиев", който е един от главните виновници за обесването на нашия национален герой Васил Левски. И това са улиците на европейска столица. Ще тръгне, според мен, процесът. Наистина хората виждам, че малко по малко се отърсват от тези заблуди, от тази окупаторска история, която досега сме изучавали", добави тя.

Общинският съветник, обаче, смята, че това няма да е лесно. „Нищо в България, за съжаление, не е лесно. Ето, 33 г. чакаме за този монумент... Кой си държи паметник на окупатора, на насилника? Ние. Така че това ще е бъдещето и на улиците, но малко по малко ще стане", каза още Георгиева.

Само преди няколко дни имаше годишнина от смазването на Пражката пролет и според Марта Георгиева Паметникът на Съветската армия символизира точно това. „Той е построен през 1954 г. и няма пряка връзка с Втората световна война, тъй като Съветската армия не е съществувала по време на Втората световна война. Всъщност, той ознаменува смазването, избиването на горянското движение, което се е съпротивлявало 10 г. срещу този тоталитарен режим и какво казва монументът? Казва внимавайте, не въставайте повече срещу тези престъпници, които взеха властта с преврат, защото тази армия е зад нас. И точно това се случи в Чехия през 1968 г. – хората се опитаха да поемат един дъх, свободен въздух, Съветската армия влезе с помощта, за съжаление, и на български полкове, и смаза този устрем към свободата", заключи тя./БГНЕС