Мартенски базар набира средства за ремонт на площадка за деца с увреждания

За поредна година правим благотворителен мартенски базар. Около 1-ви март доброволци от цялата страна приготвят за нас ръчно направени мартеници, които ни изпращат, а ние продаваме и винаги набелязваме инициатива, с която искаме да помогнем на децата от домовете и в опит да направим живота им малко по-добър. Това каза пред БГНЕС Кристина Николова, която е координатор във фондация „Движение на българските майки“.

„Тази година сме решили това да бъде облагородяване на двора на Център за настаняване от семеен тип „Христо Ботев“ в столичния район „Подуяне“. Там са настанени деца с тежки увреждания. Техният единствен начин да излизат навън е в този двор. Той е в много лошо състояние. Искаме да го направим красив, шарен, да го пребоядисаме, така че децата да могат отново да излизат навън и да се радват“, заяви тя.

Освен това ще ремонтират развалените съоръжения в двора и обмислят, при възможност да поставят и специални люлки, които са предназначени за деца с увреждания.

„Сумата, която ни е необходима е около 2000 лв. Ако успеем да съберем повече от тази сума ще насочим средства и към дома в „Бенковски“, където също са настанени деца с увреждания“, добави Николова.

Тя обясни, че освен на базарите разчитат и на дарители, които от години ги подкрепят, а благодарение на сърцатите директори имат достъп до децата, на които ежедневно помагат, защото оказва се по думите на координатора на фондацията, държавата е мащеха за обитателите на центъра.

„От няколко години насам сме назначили специалисти в домовете, които ходят като допълнителен помощен персонал. Те са логопеди, рехабилитатори, специални педагози. Резултатът от тяхната работа е разкошен“, посочи Николова и добави, че в домовете продължава да има сериозен недостиг на персонал, а заради ниските заплати специалистите не желаят да работят там, а потърпевшите и губещите от всичко това са децата.

„Много често те не се вдигат от леглата, с тях не се извършват никакви рехабилитационни дейности, никакви педагогически дейности. След като нашите специалисти влязат в домовете, а това се случва от почти 10 години, резултатът е видим, още на първите сесии на специалистите“, обясни координаторът.

Попитана къде е държавата в цялата тази мисия, Николова заяви, че тя е от другата страна на проблема.

„Никога заедно с нас, никога в диалог с нас, никога не ни чува, никога не взима предвид нашия опит и фактът, че ние сме 365 дни в годината в домовете. Винаги сме при децата, знаем проблемите в домовете, не само на децата, но и на персонала и на администрацията. Благодарение на добрия персонал и директори ние имаме достъп до децата. Ние виждаме проблемите, но държавата е глуха за тях“, категорична е Николова.

И припомня множеството усилия, които са положили през годините назад.

„Всякакви опити в годините сме правили, за да бъдем чути от държавата - от организиране на протести пред почти всеки социален министър, ние сме писали писма, обяснявали сме проблема, търсели сме съдействие от държавата. Винаги сме чували – „Няма пари, няма възможност, няма персонал. Направихме нови хубави домове, децата са в по-малки и близки до семейната среда домове“. Това изобщо не е вярно. Разпиляха деца, разделиха братя и сестри. Държавата нехае. Това са изоставените деца не само на родителите, но и на държавата“, каза още тя.

Продажбата на ръчно изработените мартеници продължава до 1 март 2021 г. /БГНЕС