Мартин Димитров: Хибридната война на Русия срещу България ще стане по-агресивна

„Рискове има не само за България, но и за много други страни, защото това беше една ненужна агресия от страна на Русия. През цялото време Москва говореше, че провежда мироопазваща мисия, а днес има обстрелване на територии от Украйна“.

Това каза пред БГНЕС депутатът от Мартин Димитров от Демократична България, след като Руската федерация предприе военни действия спрямо Украйна.

България трябва да изгради център, който да отговаря на хибридните атаки на Москва.

„Поискал съм от министър-председателя България да разработи център, който да отговаря на хибридните атаки. Русия няма да спре. Хибридната война ще стане още по-агресивна. Санкциите работят и имат своето значение и с тях трябва да покажем, че Европа не приема тези агресивни действия на Русия", заяви Димитров.

Според него газовата връзка с Гърция ще гарантира енергийна независимост на страната ни.

„Имам сериозни опасения как това ще се отрази на европейската енергийна система. Европа и България не са подготвени с алтернативни източници. 10 години преследвам различни правителства за изграждането на газова връзка с Гърция, но дългите управления на ГЕРБ не искаха това да се случи, а сега най-много ни трябва. „Турският поток, който беше поискан от Москва, ГЕРБ го построи за една година, а връзката с Гърция показва какви са приоритетите на тези хора. Това ще се помени веднага. Има голямо забавяне, но последното уверение е, че май месец трябва да бъде готова", каза още депутатът.

Според него България трябва да има 3-4 източника на газ, за да не зависи от един източник. /БГНЕС