Мартин Котее: Мръсотията руши демокрацията

В Германия бяхме свидетели на изключително агресивна предизборна кампания, която остави много горчив привкус у много избиратели. Сформирането на новото правителство ще бъде дълъг и сложен процес.

Двустранните ни отношения бяха белязани от разбирателството между канцлера Ангела Меркел и премиер Бойко Борисов.

България е с една стъпка по-напред от Германия в прехода по отношение на манталитета. Тя е ментално по-подготвена за бъдещето, отколкото мнозина тук си мислят.

Това заяви в ексклузивно интервю за БГНЕС Мартин Котее, регионален директор за Източна и Югоизточна Европа на Фондация за свободата Фридрих Науман.

Агенция БГНЕС публикува пълния текст на интервюто с Мартин Котее:

БГНЕС: Какво е впечатлението Ви от хода на предизборната кампания в Германия?

Мартин Котее: Това беше една мръсна предизборна кампания, водена доста агресивно и изпълнена с много обидни, лични атаки срещу кандидатите. Тази форма на провеждане на негативна кампания е нова за Германия в ХХI век и оставя у много избиратели горчив привкус. Такава предизборна надпревара видяхме в САЩ за президентските избори и е жалко, че в Германия не успяхме да се въздържим от подобни похвати. Това е отрова за демокрацията.

БГНЕС: Кои са ключовите послания на основните претенденти да поемат ръководството на най-силната икономика в Европа?

Мартин Котее: Това е изумителното: агресивността на предизборната кампания е в противоречие с факта, че дори между двете големи Християндемократическия съюз и Германската социалдемократическа партия нямаше истински съществен дебат за значими, големи теми. Всъщност спорът между тях беше само затова, кой по най-добър начин може да продължи завещаното от Ангела Меркел. Няма никакво настроение за промяна: хората искат очевидно, в мнозинството си, нещата да останат такива, каквито са били, с каквото са свикнали през последните 16 години. На мен ми изглежда, че страната е странно неподготвена за бъдещето.

БГНЕС: Какви са прогнозите Ви относно състава на бъдещото правителство и сроковете, за които то би могло да се състави?

Мартин Котее: Сформирането на правителство ще бъде един доста продължителен процес, защото, за разлика отпреди, партиите вероятно ще имат поредица от възможни варианти за постигане на мнозинство. А и трябва да прибавим това, че не е сигурно, дали най-силната партия ще може да излъчи канцлер. Допускам, че ще има дълги преговори, а дори приятелите ми се обзалагат, че Ангела Меркел ще е на поста си и по Коледа. Тя ще остане канцлер до момента, в който Бундестагът избере новото правителство – така постановява нашата Конституция.

БГНЕС: Как оценявате развитието на двустранните отношения между България и Германия през последните години?

Мартин Котее: Двустранните отношения бяха силно белязани от разбирателството между федералния канцлер и дългогодишно управлявалия министър-председател на България. Обстоятелството, че Християндемократическия съюз и ГЕРБ принадлежат към едно и също партийно семейство в Европейския парламент, не винаги въздействаше в полза на процеса на реформи и борбата с корупцията в България. То е като в действителния живот: в семейството членовете му често си затварят очите за слабостите на роднините. Това важи и за другите политически семейства, доколкото знам. Понякога си мисля, че без конфликт не може да се постигне напредък. Ако това е така, трябва да поработим над способностите си да водим спорове, за да направим напредъка възможен.

БГНЕС: По повод наложените от САЩ санкции по закона Магнитски срещу български бизнесмени, определяни като олигарси, и свързани с тях фирми, защо, според Вас, Берлин, а и Брюксел (ЕС) не забеляза ширещите се корупционни практики в България, а Вашингтон го направи?

Мартин Котее: Не мисля, че Берлин и Брюксел не бяха наясно с корупцията в България. Смятам, че по-скоро умишлено гледаха встрани. Може би не искаха да изострят тона си към партньор, от когото зависят, например по бежанския въпрос. САЩ показаха на Европа, това което тя пропускаше и това беше смущаващо, няма спор.

БГНЕС: Какви, според Вас, трябва да бъдат бъдещите отношения между България и Германия? Следва ли София да промени нещо в политиката си спрямо Берлин и ако да, в каква посока?

Мартин Котее: Ще се изненадате, но вярвам, че България има много, което да предложи на Германия. Самата България е с една стъпка по-напред от Германия в прехода по отношение на манталитета. Какво имам предвид с това: според мен хората тук могат да се справят по-добре с промените, да се адаптират по-бързо и да реагират по-гъвкаво на предизвикателствата и новите възможности. Вижте оживения пейзаж със стартъп бизнеси. Германия, от друга страна, стана мудна и за съжаление малко арогантна. България в момента е ментално по-подготвена за бъдещето, отколкото мнозина тук си мислят.

И ако мога да си пожелая нещо: бих бил много щастлив, ако България и Северна Македония успеят бързо да преодолеят различията си - в името на бъдещето, включително бъдещето на младите хора. Тук виждам основна задача за политическа отговорност и за двете страни. /БГНЕС