Мартин Михайлов: Може да станем една тъмночервена точка на картата, която всеки ще заобикаля

За една бедна държава като нашата, която е във всичко последна, а само по смъртност първа, ние нямаме верен ход и трябва да изберем по-малкото зло. Това обаче се ражда в диалог.

Това каза пред БГНЕС Мартин Михайлов, който е добре познато лице от клубния живот в столицата. Той е управител на няколко клуба, между които „Строежа“, “Терминал 1“, „Кино Кабана“ и „Бийт“, занимаващи се предимно с концертна дейност.

Клубовете отчитат сериозен спад на приходите за последната година и половина.

„Те са заради ограниченията, наложени от държавата, а и заради това, че имаше притеснение в аудиторията. През тази година много хора преболедуваха или се ваксинираха и клубовете постепенно започнаха да се пълнят. Въпросът е, че работиха много кратко. За тези 10 месеца, които са минали тази година, 5 месеца дейността на нощните заведения беше забранена. В месеците, в които имахме право, работихме успешно, но въпреки това смятам, че ще имаме над три пъти спад спрямо 2019 година. Само за миналата година спрямо 2019 г., спадът е повече от 6 пъти. Оцеляваме чрез кредити и чрез отлагане на стари задължения. Желаем нещата да се подобрят и да успеем да наваксаме и компенсираме цялото това пропуснато време. Виждаме как е в Европа, гледаме пълните стадиони на Шампионска лига. Ако продължаваме така ще станем просто една тъмночервена точка на картата, която всеки ще заобикаля“, коментира Михайлов.

Като управител на заведение, Михайлов не е изненадан от издадената министерска заповед, която ще влезе в сила от 00.00 часа на 21 октомври.

„Нощните клубове не са изненадани от вчерашната заповед на МЗ“ , каза той и добави: „Нощните клубове и хората, които се занимават със събитийна дейност не са изненадани толкова, тъй като ние това го очаквахме. Все пак виждаме какво става в Европа, виждаме какво се случва и по спортните събития. Аз смятам, че този сценарий е неизбежен за България, защото все пак ние сме част от Европейския съюз. Изненадата от вчерашната заповед на министър Кацаров беше свързана с режима на работа на дневните обекти предимно, тъй като досега те имаха избор да работят и без да се изискват сертификати, но при определени ограничения в капацитета и работното време. Доколкото знам, след разговори между браншовите организации и министерството е било говорено това да остане, тъй като при толкова малък процент ваксинирани в България на нас ни трябва сериозен период за адаптация към новото ежедневие, което ни очаква всички нас”, коментира Михайлов.

Той подкрепя бойкота на бранша, въпреки че това е незаконно действие.

„Незаконните действия се случват винаги, когато една заповед е неадекватна”, каза още Михайлов и обясни:

„Последните няколко заповеди са пълни с противоречия. Например, за доказване на преболедуван COVID-19 се признава само PCR тест, докато в България скритата заболеваемост, това, че много хора решиха да се самоизолират, хора, които изкараха заболяването безсимптомно, както и тези, които си направиха антигенен тест, са онеправдани. В същото време се налага санкция. Това е абсолютно несправедливо. Няма решение на този много наболял въпрос. Повтарям отново – не е ясно какво ще се случи с безплатните тестове. Има сериозни доводи, за да се бойкотира тази заповед. Ние бойкотирахме и предната заповед по простата причина, че я сметнахме за тотално дискриминационна. Не на последно място, държавата със своите институции не дава никакъв положителен пример. Защо държавните институции не са описани в тази заповед, като и те би трябвало да са в режим, изискващ сертификати. Тези заповеди затова се консултират предварително с различни организации, за да има различни гледни точки и те да бъдат взети предвид. В момента някой трябва да действа, защото умират стотици хора на ден. За една бедна държава като нашата, която е във всичко последна, а само по смъртност първа, ние нямаме верен ход и трябва да изберем по-малкото зло. Това обаче се ражда в диалог. Не може да си говорил преди две-три седмици едно и сега да вземеш друго решение от днес за утре. Това се случва прекалено често и е нормално да предизвика нотки на недоволство и директен бойкот. При бойкот няма да стане въпрос за глоби просто, защото самите обекти ще си потърсят правата със сигурност. Тези заповеди дори и в момента се обжалват в съда“.

Ситуацията със скептицизма на българина относно ваксините и работата на изнесените пунктове, които досега работят вечер пред заведенията, Мартин Михайлов коментира така:

„Първо, скептицизмът е в изключително висок процент и второ, дори и човек, който досега е бил колебаещ се, се ваксинира, на него това ще му отнеме минимум 3 седмици, освен ако не избере еднократната ваксина. Напливът за тестове ще стане много осезаем и тези няколко пункта, които работят в момента, няма да има как да го поемат, а и те са със специфичната роля - да подпомогнат предимно работата на нощните заведения. Също така чакаме да видим какво ще стане с това обещание за безплатните тестове, доколко ще бъде осъществено на практика, защото такова решение вече трябваше да има и да се разясни как това ще работи с дата 21 октомври. Пунктовете, които българската Асоциация на заведенията организира, са до голяма степен субсидирани от самите клубове“, каза още Михайлов. /БГНЕС