Мартин Петров: Децата трябва да изграждат житейски умения от ранна възраст

Като общество все повече си даваме сметка за важността на детското развитие. Наблюдавам го всекидневно в залата на The Little Gym София. В някои случаи родители пътуват по 30-40 минути, за да дойдат при нас. Иска ми се да вярвам, че групата на тези родители ще става все по-голяма. Това заяви в интервю за БГНЕС Мартин Петров, собственик на The Little Gym Sofia, най-старата и популярна програма в света за ранно детско развитие, която от няколко години се радва на значителен успех и в нашата държава.

Програмата предлага структуриран метод на преподаване и позитивна среда на обучение, които позволяват на децата да опитват нови неща и да изграждат самочувствие – клас след клас и усмивка след усмивка. „На пръв поглед някой би казал, че това е гимнастика за деца, но е далеч повече от това. Това е програма за ранно детско развитие, която учи децата на увереност, на смелост, на това да взимат решения, да опитват нови неща. С други думи – ние учим децата да изграждат житейски умения от ранна възраст, които ще са им полезни. Една от основните ни цели е двигателната култура и физическата активност на децата, но най-хубавото е, че за децата всичко това е игра. Те учат и се забавляват”, каза Мартин Петров. В условията на световна пандемия обаче програмата трябва бързо да се адаптира към новите реалности. „The Little Gym София се приспособи много бързо към изискванията на новата ситуация още преди да затвори. Ние изключително много държим на това нашите клиенти – децата и родителите, да се чувстват в абсолютна безопасност. Предприехме кански мерки за дезинфекция и проветряване. Закупихме пречиствател, намалихме и потока на хора, стараейки се да намалим максимално риска от пренасяне на каквито и да е зарази. Една голяма част от нашите клиенти се чувстват напълно спокойни да идват при нас, докато не дойде моментът да ни затворят напълно поради съществуващата в момента забрана за такъв тип дейности”, посочи основателят на програмата в България. Според него изолацията се отразява много негативно на най-малките. „Наблюдаваме сериозни последици върху децата. Още при първия локдаун ние бяхме затворени за 3 месеца. Когато децата се върнаха, наблюдавахме няколко неща. Първо – бяха много подтиснати, а физическите им умения и способности бяха намалели. Децата бяха и много по-плахи, по-трудно можеха да се включат в занимания, които преди това са им идвали естествено. Сякаш трябваше да се рестартира целият този процес“, разказа още Мартин Петров. Той подчерта, че децата изпитват много силни чувства, за които родителите често не си даваме сметка. Международно проучване показва, че страхът и тревогата се увеличават два пъти в сравнение с периода преди пандемията. „Скуката при децата, която е нещо много страшно, защото потиска тяхната креативност, няколко пъти се е увеличила. Усещания като тъга, самота, разочарование, безпомощност, чисто статистически нарастват главоломно през периода на изолацията. Изолацията не е естественото състояние на децата“, категоричен е Мартин Петров. Ето защо абсолютно незаменимо е прякото общуване, смята той, но припомняйки, че децата също така са и много адаптивни, като по-лесно се приспособяват към новата ситуация и по-лесно от възрастните могат да преминат от едно състояние в друго.

Пандемията от COVID-19 е принудила програмата да развие и редица онлайн активност – както колективни, така и индивидуални. „Ако някой преди една година ми беше каза, че ние ще провеждаме занимания онлайн, абсолютно нямаше да му повярвам. Това обаче е поредният урок, който научихме. Поредното доказателство за това колко креативен може да бъде човек и колко лесно може да се приспособим, за да оцелеем“, посочи още основателят на The Little Gym София. На практика треньорите продължат да следват същия учебен план, но приспособен за домашни условия, а първите уроци са дали огромен успех, най-вече заради възможността децата да участват в урока чрез активна обратна връзка. Като юрист с дългогодишна практика в областта на международното наказателно право Мартин Петров разказа и защо е достигнал до етап в живота си, когато се е отдал на темата за ранно детско развитие и неговата важност за цялото общество. „Вярвам в това, че нищо не е случайно. Това, че тръгнах в тази посока, също не е случайна. Дълги години работих в международни наказателни съдилища и колкото и да обичах работата си, усетих едно насищане. Имах нужда да направя нещо, в което виждам смисъл. Така давам моя принос, макар и малък, към изграждането на следващото поколение“, заяви Петров. /БГНЕС