Мартин Стоев и младежките национали обраха наградите за юли

Мартин Стоев печели наградата за треньор на месеца за шести път в кариерата си.

Националният отбор по волейбол за юноши до 17 години и селекционерът на тима Мартин Стоев бяха наградени за най-добър отбор и треньор на месец юли в традиционната анкета на Пресклуб България. Стоев и неговите възпитаници заслужиха отличията заради спечелените сребърни медали на Европейското първенство по волейбол до 17 години, което се проведе в България, предаде репортер на БГНЕС.

Юношите ни имаха страхотно лято, след като първо спечелиха титлата от Балканиадата, след което достигнаха финала на Европейското, където бяха победени от Франция. "Пожелавам си децата да са здрави, да вървят добре и мисля, че ще имаме нови поводи да се срещнем тук. До 30-ти януари трябва да изиграем квалификация на балканските страни за класиране на Европейското първенство 2020, което ще се проведе в Гърция и Италия. От Балканиадата, която спечелихме преди Европейското, не се зачита първото място, защото тази Балканиада трябваше да бъде изиграна след 15 юли. Затова ще трябва да се играе още една, но щом трябва, ще играем. Балканиадата, която изиграхме преди Европейското също беше от полза, защото ние нямахме възможност за никакви контролни срещи и Балканиадата се яви един добър тест за нас, от друга страна малко ни дойде в повече като че ли, защото момчетата за 20 дни изиграха 12 мача. Французите изиграха седем мача. Така че може би на нас и малко умора ни се понатрупа", коментира Стоев след днешното награждаване.

Треньорът на тима разясни и причините за поражението от Франция във финала на първенството. "На този етап французите малко ни превъзхождат технически. Ние ги превъзхождаме със сигурност физически. Може би малко физика не ни достигна вече на 12-ия мач, може би и малко прекалено желание от моя страна да им е натежало на момчетата, защото моята цел беше само първо място. Двете неща може малко да са им натежали в този мач - малко умора и малко пренавиване. Това са деца, които на всеки три месеца се променят, не са изградени нито физически, нито технически, нито като характер, така че в едно друго първенство може да е различен мача. Така че всичко е пред тях".

Стоев сподели, че се надява поне половината от възпитаниците му да влязат след време в мъжкия национален отбор. "Със сигурност е радостно, че в една-две години са родени толкова талантливи деца. Все още те са малки, на 15-16 години, за момента са талантливи, но това не означава, че след три години всичките 16 или 20 деца ще бъдат талантливи, защото децата се променят. Аз не мога да гарантирам и не мога да знам как ще се развият те в бъдеще, защото тези деца 11 месеца в годината тренират по клубовете си. С мен тренират 20 дни в годината. Надявам се поне половината от тях да могат да влязат един ден в мъжкия национален отбор, за Токио не знам, но евентуално да могат да ни класират поне за Олимпиадата в Париж", каза той. /БГНЕС