Мартина Стефанова за „КвАРТал“: Артистичността винаги е присъствала в София

Инициативата „КвАРТал“ празнува своята пета годишнина. Нейната цел е обособяване на културен квартал в София по примера на редица важни европейски градове като Краков, Прага, Будапеща, Рим. Откриването е днес и ще продължи до 20 септември, предаде репортер на БГНЕС.

„Това не е само празник на фестивала. Това е празник за цялата арт фондация и инициатива „КвАРТал“ по примера на редица градове в цял свят. Най-близък до нас е Капана в Пловдив. Защо София да няма такъв свой квартал. Моделът за арт квартал по цял свят е различен. Понякога това се прави от държавата, на други места - от местната общност. Нашият пример е близък до стария еврейски квартал Кажимеш в Краков, който по същия начин добива артистичност", каза за БГНЕС организаторът Мартина Стефанова от Арт Фондация ДОМА.

„Тази артистичност никога не си е тръгвала от София, тя винаги е била още от 70-те години на миналия век. Извадихме документи с Института по пазарна икономика. Оказва се, че още през седемдесетте е имало план кварталът да бъде с културно-творческа насоченост“, каза още тя. Става въпрос за района между булевардите „Дондуков“, „Васил Левски“, „Сливница“ и „Мария Луиза“.

Стефанова заяви, че акцията цели да върне ценността на старите къщи и на Стара София, да се опазва и цени наследството на предците ни.

„КвАРТал“ се провежда обикновено около деня на София – 17 септември, като своеобразно алтернативно празненство. В рамките на събитието се провеждат различни инициативи с помощта на институции и граждани, които се намират на територията на квартала. Сред тях е и филиалът на Столична библиотека.

Посетителите ще могат да се насладят на графити и кино тур. Събитията ще се разширят и към Женския пазар, ще има работилници, концерти и специална музикална програма.

Традиционно ще има пешеходни улици, които този път ще са ул. „Триадица“ и ул. „Веслец“ в събота и неделя в часовете между 16:00-22:00 ч. По тях и улиците около тях се очертават концерти, работилници, изложби, пърформанс, суинг танци, турове около историята на киното и потайностите в Дом на киното, Sofia Graffiti Tour, тактилна разходка, куклен театър и др. /БГНЕС