Мащабна акция на прокуратурата, има задържани за разпространение на порно с деца

Мащабна операция срещу разпространението на детска порнография се провежда на територията на цялата страна. Акцията e разпореждане на главния прокурор Иван Гешев и в нея участват множество прокурори и следователи от Националната следствена служба, предаде репортер на БГНЕС.

Рано сутринта са започнали претърсвания в жилища и офиси на десетки адреси в столицата, Варна, Хасково и други населени места. Има и задържани лица. Педофилската мрежа е обменяла порнографски материали с деца.

Поздравявам прокурорите и следователите от отдел “Киберпрестъпления”, които постигнаха успех в борбата с разпространението на детска порнография. Действията ни трябва да бъдат безкомпромисни, защото този род престъпления поставят под риск най-ценното за нас - нашите деца, заяви главният прокурор Иван Гешев.

Над 20 адреса са претърсени, иззети са телефони, флашки и други магнитни носители на информация. Задържани са 13 души. Намерихме видео материали и фотоснимки съдържащи брутални сексуални сцени на насилие на деца. Задържани са пилот от гражданска авиация, мотокаристи, автомонтьор, електротехник и др. Профилът им е мъже между 30-40 години има и около 60 годишни, от тях около 50% са семейни и са с добри социални възможности. Това заяви заместник-главният прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов.

Сарафов каза, че мащабната реализация в цялата страна се провежда от НСлС, Прокуратурата и ГДБОП. В нея участват над 30 следователи на НСлС, над 30 служители на ГДБОП Отдел “Киберпрестъпления” и над 60 жандармеристи”, посочи той.

“Никой да не си мисли, че е анонимен, не сте. Ако сме пропуснали някого, да знае, че ще дойдем и за него!”, категоричен е Сарафов.

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева посочи, че за подобно посегателство трябва да се приложи по-сериозна строгост на закона. “Всички държавни институции трябва да опазим своите деца”, категорична е тя. Милева обясни, че задържаните са мрежа от лица, съставена от хора с добри доходи и семейства. Тя съобщи, че е имало случай, в който мъж от София е разпространявал снимки на деца от един месец до 2 години. “Бъдете бдителни и следете, когато децата сърфират в интернет“, посъветва тя.

Светослав Василев, завеждащ отдел „Киберпрестъпления“ в НСлС обясни, че има 5 души задържани в София, а останалите са от други части на страната. “Текат активни процесуално-следствени действия. Има задържан в близост до дом за деца, лишени от родителски грижи”, съобщи той.

Василев отбеляза, че едно от задържаните лица е било толкова нагло, че е оставило компютъра си да споделя детска порнография, за да не губи време да споделя. “Работим със съветски инструментариум от средата на миналия век. Всеки може да си направи сметка как се разследват такива престъпления с такава техника”, каза той.

Сарафов допълни, че настоящите данни, с които разполагат показват, че кадрите са заснемани там, откъдето са децата - бившите съветски републики, Виетнам, Индонезия и др. “Задържаните 13 лица са най-активните и агресивните, които разпространяват”, обясни той.

“Няма да спрем да работим. Ние и като професионалисти и като хора имаме вътрешната потребност да наказваме тези лица”, категоричен е Сарафов. По думите му това не е ОПГ, а лица, които по никакъв начин никой не може да предположи, че са такива. /БГНЕС