Машините и хартиените бюлетини заминаха за Гърция

Машините и хартиените бюлетини за Гърция вече заминаха. Това заяви председателят на Централната избирателна комисия /ЦИК/ Росица Матева по време на предоставената възможност на медиите да наблюдават подготовката на машините за гласуване извън страната в склада, в който се съхраняват, предаде репортер на БГНЕС.

525 са машините, с които ще се гласува извън страната, като разкритите секции са 301. 238 са секциите с по две машини.

Матева уточни, че за работата с машини има обучителни материали и от ЦИК, и от "Сиела Норма" АД. "В понеделник ще бъде направено обучение на членовете на секционните избирателни комисии извън страната, които ще бъдат командировани", съобщи тя и допълни, че там също ще бъде представен материал за работа с машините. Едновременно с това тече и подготовка на Интернет страницата на ЦИК за протоколи, които да бъдат попълнени преди беловата от членовете на СИК, за да могат по-бързо да изпращат резултатите от изборите извън страната.

Матева заяви, че не очаква да има забавяния на транспортирането на машините в съответните държави. Тя обяви, че днес ще тръгнат машините за Канада, САЩ и Великобритания, за където е трябвало повече време, а останалите машини ще тръгнат утре и най-късно вдругиден онези машини, които са в секции, близки до България. По думите й има достатъчно време, за да бъдат транспортирани навреме машините.

При проблем с машините, процесът в и извън страната е един и същ. Съответната СИК следва да изпрати предложението си до ЦИК с причините, с които предлага да бъде представено гласуването, и само и единствено ЦИК има право да вземе решение дали то да бъде преустановявано, и да се премине към гласуване с хартиени бюлетини.

Хартиените бюлетини вече са отпечатани. "Част от тях за извън страната са заминали, в буса за Гърция бяха и хартиените бюлетини. За страната вървят по график и се транспортират до областните администрации", допълни тя.

Калин Анастасов, заместник-председател на работна група "Избори", съобщи, че в Турция ще има най-много машини — над 200, като те се очаква да заминат утре. "Складът се охранява от жандармерия. До външна граница на Р България ние ще бъдем ескортирани от жандармерия", каза той и добави, че оттам нататък е работа на външно министерство да осигури пристигането на машините в пломбиран, запечатан вид до СИК в деня преди изборите.

В петък ще бъде направен подробен брифинг, на който ще бъде съобщено къде вече са пристигнали машините и дали има някакви затруднения. По думите му към момента работата на МВнР и ЦИК се движи с около ден и половина по-рано спрямо изборите през ноември 2021 г. "Това само показва, че нещата вървят съвсем спокойно и нормално", смята Анастасов. "Тепърва незаетите места от политическите партии предстои да бъдат попълнени от Министерство на външните работи", заяви той по отношение на попълването на членовете на СИК в чужбина./БГНЕС