Масирана ракетна атака срещу Украйна, ракети летят над Молдова

Русия е предприела масирани атаки с ракети и безпилотни самолети, заяви Украйна, като ракета е преминала през въздушното пространство на Молдова.

Сутринта "врагът нанесе удари по градове и обекти от критичната инфраструктура", заявиха военновъздушните сили, като добавиха, че от Азовско море са изстреляни седем дрона "камикадзе" и шест крилати ракети "Калибр".

Военновъздушните сили съобщиха, че са свалили пет безпилотни самолета и пет ракети "Калибр".

В Харков са били атакувани "критични и инфраструктурни обекти", което е довело до пожари, които са били "бързо" потушени, заяви губернаторът Олег Синегубов.

По думите му никой не е пострадал, но някои части на града са без ток.

"Енергийна и промишлена инфраструктура" е пострадала в Запорожие, като части от града са останали без електричество, заяви местен служител Анатолий Куртев.

Куртев заяви, че за един час са регистрирани 17 удара, което е "най-големият брой" от навлизането на Русия преди близо една година.

Украинският енергиен оператор "Укренерго" съобщи, че са засегнати "няколко съоръжения" в източните, западните и южните региони на Украйна, което е довело до прекъсване на електрозахранването в някои райони.

Русия също така се е насочила към "електроцентрали и съоръжения на преносната система", заявиха от "Укренерго" и добавиха, че са въведени извънредни прекъсвания на електрозахранването.

Кишинев призова руския посланик

Молдова призова посланика на Русия, след като руска ракета пресече въздушното пространство на страната.

Посланикът ще бъде извикан, "за да сигнализира на руската страна за неприемливото нарушаване на въздушното ни пространство от руска ракета, която днес прелетя над суверенната територия на Република Молдова", заяви външното министерство в съобщение за медиите.

Министерството на отбраната на Молдова съобщи, че е открило ракета, която е пресякла въздушното пространство на Молдова с посока Украйна.

"МВнР отбелязва, че руската страна продължава агресивната си война срещу Украйна, а ракетните атаки срещу съседната ни държава засягат пряко и негативно нашата страна", се допълва в съобщението на външното министерство.

През октомври миналата година Молдова вече беше извикала пратеника на Москва, след като заяви, че руски крилати ракети, насочени към Украйна, са пресекли въздушното ѝ пространство.

Новият инцидент последва съобщението от четвъртък на молдовската разузнавателна служба, че Русия действа с цел дестабилизация на страната.

Съобщението идва след коментарите на украинския президент Володимир Зеленски, че Киев е прехванал план на Москва "да разбие демокрацията в Молдова и да установи контрол над нея".

"Ние категорично отхвърляме неотдавнашните неприятелски изявления и действия по отношение на Република Молдова, които се считат за абсолютно неприемливи от нашия народ", заяви говорителят на молдовското външно министерство Даниел Вода.

Киев също заяви, че ракети са преминала и през въздушното пространство на Румъния, но румънското министерство на отбраната отрече да е имало нарушения. /БГНЕС, АФП