Масирани проверки по превозите на пътници и товари

Инспекторите на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ излязоха на засилени проверки по превозите на пътници и товари в цялата страна, предаде репортер на БГНЕС.

„Причина за проверките няма, просто от началото на месец юни сме създали нова организация на работа. Наредил съм всички инспектори да бъдат на ротационен принцип на ежедневна база, за да не се получават определени наслоявания и отношения между проверявани и проверяващи“, обясни служебният министър на транспорта Георги Тодоров, който присъстваше на една от акциите на Главен път Е80 между София и ГКПП „Калотина“.

Проверките са предимно документални, но и по техническото състояние на автобусите и камионите. Инспекторите разполагат с мобилен кантар, чрез който следят за претоварване на осите на превозното средство, което също е нарушение.

„Така се повишава качеството на работа и дейността на самите инспектори, както и има дисциплиниращо действия върху самите водачи и фирми-превозвачи“, уточни служебният министър.

Нарушенията са от най-различен характер – от неспазване на времето за почивки до липса на документи и много други. За всички тях инспекторите налагат санкции. Само за около час днес край София инспекторите се натъкнаха на водач, който нямаше документ за технически преглед на камиона си, шофираше с неизряден тахограф и без пътен лист. Бе засечен и чужд гражданин, който управлява камион у нас без съответното разрешително.

От началото на тази година има установени 7 хил. нарушения, които са двойно повече за същия период на миналата година. Като причина за това от автомобилната администрация посочиха епидемията и по-строгите ограничителни мерки през 2020 г. Размерът на санкциите през тази година е с около 1 млн. лв. повече.

На територията на Софийската дирекция днес на терен работят 8 екипа от инспектори, а за цялата страна са общо между 60 и 70 екипа ежедневно. /БГНЕС