Маската превзе и телевизионните студиа

Телевизионна водеща, която прави интервю в студио с маска. Това е все по-често срещана гледка в много от западните телевизии.

За едни от пионерите в тази превантивна мярка могат да се считат обществената телевизия VRT, които още в началото на януари заявиха, че предприемат тази драстична стъпка след консултации със здравните власти в Белгия.

„От началото на пандемията предприехме множество мерки, които да гарантират на гостите, че студиата ни са достатъчно защитени по време на разговорите, разказа говорителят на медията Берт Вермейр.

Като правило в медията е въведено, че водещият слага маската, в момента на влизане на госта в студиото. С нея той стои през целия ефир до излизане на събеседника. Водещият на новините също е с маска.

От мениджмънта на медията заявиха, че предпазната мярка засяга дори водещият на времето или пък този, който е на телевизионната плазма, за да разясни някоя допълнителна подробност.

Новото правило с маските засяга и водещите на спортните новини, както и студиата на Шампионската лига, където и водещи и събеседници, макар и на голяма маса и в отстояние поне метър и половина, остават с маска.

В Белгия много популярна практика е радио и телевизионните предавания да излъчват съвместни продукции в сутрешните часове. От телевизионните кадри се вижда, че много студия са облицовани и с дебели плексигласови стъкла и пластмасови стени между столовете, така че всички събеседници са изолирани. Според здравните власти при тази защита събеседниците може да бъдат и без маски. /БГНЕС