Масов протест на учителите в Унгария

Десетки хиляди унгарци протестираха срещу ниското заплащане и лошите условия на труд на учителите на фона на задълбочаващия се недостиг на кадри.

Протестиращите - много от тях ученици в тийнейджърска възраст, облечени в карирани ризи - се събраха в центъра на Будапеща, носейки плакати с надписи "Ние сме с нашите учители" и "Няма учители, няма бъдеще".

"Тук съм, защото е невъзможно да продължаваме по този начин", заяви пред АФП 19-годишният ученик Габор Ковач, който осъди липсата на учители и материали, както и ниското заплащане на учителите.

Друг протестиращ, 17-годишният Вираг Пек, заяви, че учителите са "истински герои, за да работят в условия, каквито са в тази страна".

По-рано през деня хиляди хора образуваха човешка верига в столицата в знак на протест, а ученици временно блокираха мост в центъра на града.

Преди месец хиляди демонстрираха за по-добри условия на труд за учителите, някои от които временно спряха работа в знак на протест, когато училищата отново отвориха врати след лятната ваканция.

Правителството, ръководено Виктор Орбан от 2010 г. насам, заявява, че може да удовлетвори исканията на учителите само след като Европейският съюз отпусне милиарди евро от дълго задържаните средства за възстановяване от пандемията.

Брюксел все още не е дал съгласието си за отпускането им поради опасения от корупция.

Забавянето идва в момент, когато унгарската икономика е подложена на натиск от отслабващата местна валута и бързо растящата инфлация.

През последните години се засилиха и опасенията за академичната свобода в Унгария, защото Орбан се опитва да наложи контрол над институциите, смятани за твърде либерални.

Според последните официални данни броят на незаетите работни места за преподаватели в началните и средните училища се е увеличил от 7000 през 2014 г. до 35 000 през 2019 г. /БГНЕС, АФП