Масови протести в Полша срещу съдебната реформа

Хиляди хора излязоха по улиците в Полша в сряда, за да протестират срещу предложение на правителството, да бъдат наказвани съдиите, критични към противоречивите съдебни реформи, съобщи АФП.

Демонстрациите бяха свикани ден след като Върховният съд на страната предупреди, че плановете за реформи рискуват членството в ЕС, ако бъдат приети. Върховният съд заяви, че плановете изглеждат като опит да се принудят съдиите да прилагат всички разпоредби, дори ако те са "несъвместими с по-високите правни норми", което би било нарушение на правилата на ЕС.

Управляващата партия Закон и справедливост настоява, че реформите ще се борят с корупцията, но опозицията твърди, че управляващите искат да затворят устата на критичните магистрати.

Активисти призоваха за протести във Варшава и пред съдилищата в десетки други градове.

Върховният съд предупреди във вторник, че предложенията означават, че съдиите могат да бъдат отстранени от длъжност заради участие в "политически дейности" или за постъпки, които могат да "навредят на функционирането на правосъдната система".

В декларация от 40 страници се казва, че предложените правила "много вероятно" ще доведат до наказание на Полша от страна на ЕС за неспазване на ангажиментите й по договора.

Ако правителството откаже да отстъпи, страната ще трябва да напусне блока, се казва в изявлението на Върховния съд.

Миналия месец Европейският съд поиска Върховният съд да се произнесе дали ключовите части на реформите - нов съдебен съвет и дисциплинарен състав - са свободни от политическо влияние. Трибуналът заключи, че тяхната независимост не е гарантирана. /БГНЕС