Масово софиянци няма да правят зимнина тази година

Масово софиянци няма да правят зимнина тази година, като това се дължи на различни фактори.

Репортер на БГНЕС попита пазаруващите хора на Женския пазар в столицата дали ще правят зимнина и от какво. Ето какво отговориха те.

„Не, аз не правя зимнина“, заяви Николай Николов и обясни, че в момента ще пазарува домати и краставици за ежедневието. Той не смята, че качеството на стоката отговаря на цената.

„Не съм сигурен за произхода. Най-вероятно повечето е внос. Не са български домати, краставиците, изобщо плодовете и зеленчуците“, каза мъжът и добави, че държи да са родно производство, но по-рядко има такова.

Стефка Георгиева също няма да прави зимнина. „Защото и готова, и купена от магазина е почти на една цена. Трудът не го броим, но той не е без пари“, подчерта жената.

Друга жена също сподели, че няма да прави зимнина тази година, защото няма пари, а днес ще пазарува това, което е по-евтино.

Красимир Христов е от село Алтимир и отбеляза, че ще прави много зимнина. „Първо, домашна ракийка – мускатова бургаска. После корнишони си правя – 50 – 70 буркана. Пипер си пека 20 кг за чушка бюрек. Зелен боб си правим на буркани“, разказа той. Мъжът сподели, че е минал през Женския пазар, защото знае, че е най-евтиният в цяла България, и е решил да го разгледа.

Ани е една от малкото на пазара, която сподели, че ще прави зимнина – домати и чушки. „Познавам някои търговци, от които пазарувам, и обикновено предимно от тях пазарувам, но не навсякъде стоката е качествена. Държа да е качествена, да няма нитрати“, каза още тя.

На Женския пазар цената на доматите варира между 1,60 до 3,50 лв. за кг. Кромид лукът струва 3 лв. Цената на чушките е от 1,80 до 3 лв. за кг. Лютите чушки за кг са на цена от 4 и 6 лв. Краставиците струват 3,50 лв., а корнишоните са 3 лв. за кг. Патладжанът е между 2 и 2,50 лв. за кг, а килограм тиквички струва 2 лв. 6 бр. царевица се продават за 5 лв. Цената на чесънът е 7 лв. за кг.

Килограм смокини струва 3,50 лв., прасковите и кайсиите са по 2,50 лв. за кг. 500 гр. малини струват 4 лв., а 500 гр. боровинки – 3,99 лв./БГНЕС