Мат Ханкок подаде оставка

Британският министър на здравеопазването Мат Ханкок подаде оставка, след като излязоха на бял свят снимки, разкриващи, че е имал връзка с една от своите помощници и е нарушил правилата за социална дистанция по време на пандемията, съобщава RTVE.

"Тези, които създават правилата, трябва да ги спазват и затова трябва да подам оставка", заяви в Туитър Ханкок, който беше един от основните автори на стратегията срещу пандемията.

Таблоидът „Сън“ публикува снимка на министъра, направена на 6 май. На нея той прегръща и целува една от асистентките си, докато в същото време бе постановено да не се поддържа физически контакт с хора, които не живеят заедно и да се избягва приближаване на по-малко от един метър до други хора в работна среда без маска, припомня БГНЕС.

"Последното нещо, което искам, е личният ми живот да отвлече вниманието от усилията за прекратяване на пандемията“, заяви Ханкок в писмо, с което обяви оставката си на премиера Борис Джонсън. „Трябва да сме честни с хората, които са жертвали толкова много по време на тази пандемия“, добави досегашния министър на здравеопазването, който признава, че е нарушил препоръките.

Джонсън заяви, че смята въпроса за уреден, съжалява за оставката на своя министър, който „трябва да напусне службата много горд от постигнатото не само по време на борбата срещу пандемията, но и преди COVID -19".

„Благодарен съм за подкрепата му и вярвам, че приносът му към обществото далеч не е приключил“, добави той.

Саджид Давид, министър на здравеопазването на Великобритания

Бившият британски министър на вътрешните работи и икономиката Саджид Джавид ще поеме поста министър на здравеопазването, обяви „Даунинг стрийт“. 51-годишният Джавид идва на длъжност на фона на увеличаване на случаите и разширяване на варианта „Делта“, който е по-заразен и вече преобладаващ в страната.

Обобщавайки управлението на здравната криза, Ханкок призна, че правителството „не е било право за всички решения“, но апелира към разбирането на хората относно това „колко е трудно да се справиш с нещо непознато“ . Той добави, че от избухването на пандемията е необходимо да се правят компромиси "между свободата, просперитета и здравето".

Досегашният здравен министър беше въвлечен в остър политически спор в продължение на няколко седмици, след като Доминик Къмингс - бивш старши съветник на Джонсън, който сега е в немилост, го обвини, че е лъгал няколко пъти по време на управлението на пандемията.

Миналата седмица Къмингс пусна снимка на текстово съобщение от премиера, в което Ханкок е определен като „безполезен“.

Джина Коладанджело - асистентката, с която Ханкок се целува в публикуваната от медиите снимка, също напусна поста си в Министерството на здравеопазването. / БГНЕС

Лондон / Великобритания