Матю Стефанов: Македонски българи създадоха МПО, обединяваща всички македонци

Македонската патриотична организация (МПО) винаги е утвърждавала това, че е създадена от македонските българи, дошли в Северна Америка. Нейната цел е да обединява всички македонци без значение на етническата принадлежност.

Това заяви специално за Агенция БГНЕС новоизбраният президент на МПО на 101-ят конгрес на организацията в Кълъмбъс, Охайо.

Президентът на МПО Матю Стефанов

Матю Стефанов е син на бившия член на Централния комитет на МПО, Ник Стефанов, и е сред най-младите избирани досега президенти на организацията.

Пред БГНЕС в Кълъмбъс Матю Стефанов даде ексклузивно интервю ден след избирането си за президент на 2 септември 2023 г. Това е и първото интервю в над стогодишната история на организацията на неин президент за българска медия.

В него той разказа за първите си срещи с МПО, приемствеността от неговия баща по отношение на целите на организацията и бъдещата си визия за най-дълго съществуващата в света емигрантска организация на македонските българи.

„Аз съм роден през 1988. Спомените ми за първата среща с организацията са от 1994-95 г. Не си спомням много от първата ми конвенция, но си спомням танците и майка ми и баща ми, които ме учиха как да танцувам. Конвенциите са едно от ключовите неща,които ми помогнаха да разбера и съхраня моята култура. Роден съм в Канада, но осъзнавах колко е важна връзката ми с културата, предавана ми от моята баба и моите родители. И това, с което се запознах на конвенцията, беше важно за моето развитие“, разказа той.

Неговият баща Ник Стефанов е дълбоко свързан с организацията и разказва често и обстойно на своя син за идеите ѝ. Той често пише и публикува неща, свързани с нея.

„Не съм мислил, че един ден ще бъда в позицията да имам голямо значение и глас в МПО. Но винаги съм искал да имам роля и да популяризирам идеята, следвайки стъпките на баща ми“, сподели новият президент на МПО.

Големият фокус, по думите на Матю Стефанов, сега и винаги, е бил да се поддържа дейността на МПО в името на нейното бъдеще.

„На тазгодишния конгрес ние прокарахме нов устав в полза на това МПО да обединява всички македонци без значение на техния етнос, което да помогне за разрешаване на някои от проблемите и дебатите сред македонската общност. Мисля, че това е важно, защото ще зададе посока на линия за популяризиране на идеята всички македонци по етническа принадлежност да се присъединят към нас и да почетат наследството си“, каза Стефанов.

Следващият фокус, според него, е в това МПО да привлече младежта.

„В духа на това беше избран и новия Централен комитет, с трима нови членове много по-млади от предишните членове на комитета“, информира президентът.

Той сподели визията си за развитието на северноамериканската общност от македонски българи и желанието си то да окаже влияние и върху Македония в бъдеще.

„Нашият фокус е на основата на създаденото от северноамериканските македонски българи. Фокусът на тази организация, създадена от македонски българи в Северна Америка, е да се утвърдим и разраснем тук в Северна Америка, както и да се създадатнови секции (чаптъри) по целия свят. Мисля, че в основата на нашата дейност е да влияем на Македония, девизът е "Македония за македонците", който защитава всички македонци без значение на техния етнос, както казваме "Швейцария на Балканите". Но да постигнем това ще отнеме години. Надявам се развитието на североамериканците да окаже влияние и върху Македония в бъдеще“, каза Матю Стефанов.

„Ние винаги сме се опитвали да утвърждаваме, базирано на Устава, това че сме създадени от македонските българи, дошли в Северна Америка. Това е базирано на идеологията на създаването на организацията, прокарвана чрез “Македонска трибуна” в статиите, публикувани в нея, в дискусиите по време на конвенциите“. Това заяви президентът на МПО по отношение на въпроса за първосъздателите на организацията, предизвиквал нееднократно спорове и дискусии.

На снимката: Боян Лзараевски, Матю Стефанов, Стив Петров, Стив Протогер, Хелен Арсеналт (седнали) и членовете на ЦК на МПО - Ангела Чачов, Себастиян Лебамов, Дженис Джарвис (прави, горе).

По думите му организацията трябва да приобщава всички македонци.

„Българите също са повече от добре дошли да се присъединят като част от нас, да празнуват годишнините с нас, да присъстват на конгресите и да участват във всички бъдещи събития“, каза Стефанов.

Своята мисия, втъкана в бъдещата му работа като президент на Македонската патриотична организация, Матю Стефанов определи с едно изречение: „Както казах по-рано, моята мисия е да следвам новия устав, нещо,което само по себе си беше историческо, както и да продължа да популяризирам организацията, която приема всички македонци. Да се върнем на идеята "Македония за македонците", която започва тук в Северна Америка с МПО, приемайки всички етноси, които се идентифицират като македонци“.

В края на интервюто той отговори на поканата на БГНЕС за гостуване в студиото на агенцията с думите: „С удоволствие бих го направил“.

„Бих искал да посетя България, да разбера повече за културата ѝ“. Така приключи разговора новият президент на МПО Матю Стефанов. /БГНЕС