Матю Палмър: Готови сме да назоваваме корумпираните

Палмър беше на посещение в България седмица след като държавният секретар Майк Помпео обяви, че съдията от Специализирания наказателен съд Андон Миталов е със забрана за влизане в САЩ заради участие в "сериозна корупция". “Ние сме готови да назоваваме лицата, които участват в корупционни практики. Искаме да се уверим, че хората са наясно, че САЩ застават твърдо и уверено в подкрепа на доброто управление, прозрачността, отговорността и ролята, която хората, заемащи публични длъжности, играят за гарантирането на доброто управление”, каза Палмър. На въпрос дали скоро се очаква да станат ясни имената и на други хора, включително такива на “по-високи позиции”, дипломатът отговори, че не иска да влиза в подробности за отделни случаи: “Но мога да ви кажа, че забраните за виза и пътуване са важен инструмент за борба с корупцията”. “Няма да загатвам предварително конкретни решения”, каза Палмър. Забраните за влизане в САЩ, наложени на хора, заемащи публични длъжности и уличени в корупция, могат да се обявяват публично. Този инструмент Вашингтон прилага по целия свят. Досега за хора от България това не се беше случвало. БГНЕС припомня, че миналата седмица САЩ наложи забрана за влизане в страната на съдията, който в края на миналата година разреши на обвинения в шпионаж Николай Малинов да пътува до Русия, за да получи награда от президента Путин, при положение, че има забрана за напускането на България. САЩ наложиха забрана и на семейството на Миталов. От Държавния департамент съобщиха, че има достоверна информация, че Миталов е участвал, директно или индиректно, в сериозна корупция в качеството си на съдия от Специализирания наказателен съд. Тази корупция подкопава върховенството на закона и демократичните институции в България.

В понеделник американският посланик у нас Херо Мустафа съобщи, че името на Миталов е първото, но не и последното и ще има още лица, които ще получат забрана за влизане на територията на Щатите заради корупционни действия.

Западните Балкани в ЕС - не дали, а кога Като отговорник за Западните Балкани Матю Палмър изрази съжаление за блокирането на началото на преговорите за присъединяване към Европейския съюз с Албания и Северна Македония. “Смятаме, че и двете страни по същество отговарят на изискванията и това би бил важен сигнал към региона. От съществено значение е и Северна Македония, и Албания да имат ясно европейско бъдеще”, коментира Палмър. По думите му това би бил сигнал за целия регион. Въпросът дали ЕС да отвори вратите си за преговори с Тирана и Скопие ще бъде в дневния ред на среща на Европейския съвет през март. САЩ се надяват, че отговорът на този въпрос ще бъде “да”. “Бихме искали да видим вратите отворени. И двете страни изпълняват изискванията и се надяваме Европейският съвет да признае това като се съгласи да започне преговори по време на срещата през март”. Според Палмър обаче пред европейската перспектива на Балканите има още едно предизвикателство - действията на руски агенти в региона. Дейността на руските агенти на Балканите “Със сигурност това е нещо, на което обръщаме голямо внимание. Притесняват ни намеренията на Русия по отношение за Западните Балкани”, коментира дипломатът. Освен за случая с отравянето на Емилиян Гебрев и опита за преврат в Черна Гора, Палмър спомена и други примери за руска намеса. “Като друг пример за злонамерена дейност бих посочил и усилията на Русия да подкопае подкрепата за Преспанското споразумение между Скопие и Атина”. По думите на дипломата САЩ имат визия за Западните Балкани, която е различна от руската. "Визията на САЩ за Западните Балкани е позитивна. Това е визия за един регион, който е в мир със себе си, със съседите си, стабилен, проспериращ и интегриран в европейското семейство. Това не е визията на Русия. Тя предпочита разпокъсани и разделени Западни Балкани, мнителни, с елемент на хаос. Една зона, където руснаците да могат да повишават и намаляват напрежението като с реостат, за забиват клин между Западните Балкани и Запада", обясни Палмър. /БГНЕС