Мая Манолова праща Изборния кодекс в Конституционния съд

С моя екип вече работим по конституционна жалба, защото няма как да остана безразлична към това посегателство върху изборните права на българските граждани, заяви омбудсманът Мая Манолова във връзка с новоприетите промени в Изборния кодекс, предаде репортер на БГНЕС.

Омбудсманът Мая Манолова ще атакува новоприетите от парламента правила.

Общественият защитни поясни, че в момента на обнародването на превърналите се спорни промени, тя ще депозира и жалбата си до съда. „Това е тринадесетата поправка в Изборния кодекс и всяка следваща отнема още и още права“, категорична е Манолова.

Най-голяма критика тя оправи към промяната на прага при преференциалния вот. „Отнемат правото на българите да гласуват за личности, което те поискаха ясно на референдума през 2015 г. Преференцията вече става абсолютно безсмислена. Това е все едно да имаш право да си купиш хляб, но той да струва 130 хил. лева, защото 130 хил. гласа са нужни за разместване на листата, което е ясно, че няма как да се случи“, смята омбудсманът.

Според нея с одобрените промени отново се лишават и стотици хиляди български граждани зад граница от правото им на глас, защото електронното гласуване отново се отлага. "Премахва се съдебният контрол върху всички актове на избирателните комисии. Достижение, което съществуваше в кодекса“, продължи с критиките Манолова. /БГНЕС