Майка на 9-месечно бебе пита: Къде и как да се лекуваме по време на пандемия

„Накрая позвъних на 112 с надежда да ме насочат. Те ме свързаха с бърза помощ. Изпратиха екип у дома. Докторът видимо притеснен спази препоръчителната дистанция от 2 метра и заключи, че е вирусче, което ще отшуми до няколко дни“, обяснява майката и добавя, че след прегледа е получила рецепта с лекарства за сваляне на температурата.

Въпреки това детето продължава да поддържа високата температура. Така три дни. Притеснена решава да заведе бебето при педиатъра му в поликлиниката. „Тя ни посрещна с думите: "Защо сте тук? Толкова ли не можеш да се справиш с една температура? В същото време сестрата измърмори "трябва да се научите да се справяте сами в такива моменти"", спомня си майката с огорчение поведението на хората, от които очаква да помогнат на детето ѝ.

Въпреки укорите към нея бебето е прегледано. Оказва се, че е с червено гърло и силно възпалени уши. Към днешна дата детето е в добро здраве.

Големият въпрос, който се заражда у жената е защо липсва онази човечност и професионализъм у лекарите. Според нея страхът от това да не се заразят е парализирал човечността им, което не е редно. Тя споделя, че са ги гледали така сякаш са заразени. Майката е убедена, че независимо от страха и риска от зараза, медиците трябва да изпълняват задълженията си.

И все пак отговорът на въпроса къде да се лекуват хората без коронавирус е ясен – навсякъде. В подкрепа на това твърдение идва и заповедта на здравния министър Кирил Ананиев от петък, с която той определи лечебните заведения, в които заразените с коронавирус ще бъдат наблюдавани и лекувани. За столицата това са 17 болници, в които има трансформирани отделения за тази цел. Извън тези отделения, останалите работят и не би следвало да има проблем с оказването на медицинска помощ. /БГНЕС