Майстор Даци: Най-голямата подправка в сръбската скара е любов към готвенето (видео)

Най-голямата подправка, която слагаме в сръбската скара, е любов към готвенето. Всичко трябва да бъде направено с любов и хората, които работят трябва да работят с позитивна енергия, с любезност.

Това разказа пред БГНЕС Далибор Маринкович – Даци - един от най-големите специалисти на сръбската кухня.

Mайсторът е в България от 15 години вече. Намираме го в бърза закуска „Pera Zdera”, която казват е за ценителите на истинската сръбска скара. „В Драгалевци имаме ресторант, тук на Красно село направихме една закуска – типична сръбска, за да представим и в София нашата традиция. Защото българите много обичат да ядат месо, обичат си и люто. Изобщо целият балкански народ обичаме мръвки и пикантните месца“, разказа той. Майсторът не скри тайната на сръбската скара, а сред това, което изброи е, че се готви на дървени въглища и месата трябва да са пресни. Колкото до това каква е разликата между българската и сръбската скара, майсторът даде пример, че в каймата не слагат подправки като чубрица, тя е по-натурална – само сол и хубаво подбрано месо.

Има интерес към хубавата сръбска скара, каза Йонко Георгиев, който е един от собствениците на закуската и на ресторанта в Драгалевци. „Мисля, че хората оценяват и разграничават вкуса, и затова ни търсят нас, защото мисля, че ние наложихме едно високо ниво в самата продукция, която предлагаме и затова се наложихме и тук на пазара“, сподели Йонко Георгиев. Те са точно на ул. ”Дебър“ - пазарът на Красно село срещу известен магазин и банка. „Pera Zdera” е павилион, това е бърза закуска тип сръбска бърза закуска, която се готви на място, гледаш какво се прави, окомплектоват се сандвичите, правят и храна за вкъщи.

„На това място сме от седмица, но по принцип на пазара сме от 6 години. Хората ни познават под това име и са свикнали с вкуса, когато се наложи да се преместим, имаше много обаждания, хората питаха постоянно къде сме. Свикнали са с нашия вкус, харесват ни и затова гледаме да сме тук наблизо“, разказа още Георгиев. /БГНЕС