Мъж на хемодиализа обяви гладна стачка заради решение на ТЕЛК

Мъж на хемодиализа от Пазарджик обяви гладна стачка, предаде кореспондентът на БГНЕС в града. Причината е скандандално решение на ТЕЛК-овата комисия в града, с което му е отнето правото на лична помощ. Мъжът вече е сезирал НЕЛК, и настоява Министерството на здравеопазването да провери случая му.

60-годишният Стоян Русков е на хемодиализа вече 7 години, като преминава 3 прегледа в ТЕЛК. При първите два експертите в Пазарджик му дават 100% инвалидност с право на лична помощ, а при последния, - въпреки операциите, които е претърпял, тази допълнителна помощ му е отнета.

„Имам една операция след усложнения от хемодиализата; имам 5 байпаса на сърцето и сменена клапа, както и няколко операции на ръцете“, казва Русков.

Русков е разочарован, че експертната комисия в Пазарджик му отнема социалните помощи за чужда помощ, и дори в решението си посочва, че мъжът може да работи. В същото време пациентът лежи по четири часа на ден на хемодиализа.

Обяснение за решението на ТЕЛК - Пазарджик няма, а мъжът е изправен до стената. Своето несъгласие Стоян Русков изпраща официално до НЕЛК. Отговорът от там обаче ще дойде след около 3 месеца, - време, в което държавата спира на мъжа всички средства, които му изплаща.

„Ако ТЕЛК не преосмисли решението си, пенсията ми ще остане 340 лв.“, съобщи Русков. С тези средства мъжът трябва да купи нужните му лекарства, и да си осигури храната, която трябва да консумира задължително, което е невъзможно. Според Стоян в подобна ситуация са близо 90% от пациентите на хемодиализа в пазарджишко.

Според ощетените пациенти такива скандални решения няма в големите областни центрове, затова настояват за връщане на социалните им придобивки и признаването им на право на пожизнена пенсия.

Пациентите настояват и случаите им да бъдат проверени от Министерството на здравеопазването, и ако има нарушения, председателите и членовете на ТЕЛК в Пазарджик да бъдат уволнени.

В подписката в подкрепа на Стоян вече са се подписали 60 пациента на хемодиализа. Те определят отношението на ТЕЛК към тях като геноцид. /БГНЕС