Мажоритарният вот фаворизира големите и изкривява политическата представителност

След парламентарните избори от 4 април усилено започна да се говори за въвеждането на мажоритарна избирателна система в България. За класираната на второ място на изборите партия, това дори е първото условие за съставяне на парламентарно мнозинство.

Мажоритарна система в два тура съществува във Франция още от края на 50-те години на миналия век, въведена от завърналия се с гръм и трясък в политиката генерал Де Гол.

Как работи френската мажоритарна система?

В резюме, Франция е разделена на 577 мажоритарни района и във всеки един от тях има кандидати, партийни или независими. На първия тур всеки гласува за своя кандидат. На втория тур се класират първите двама класирани кандидати, а понякога и третият, ако е взел над 12.5%.

Нека сега си припомним резултатите от първия тур от последните парламентарни избори във Франция (2017г):

РЕМ (либерали, Макрон) - 28%

Републиканци (традиционна десница) -16%

Национален Фронт (националисти, Льо Пен)-13%

ФИ (комунисти, крайна левица) - 11%

ПС (социалисти) - 7%

Зелени - 4%

МоДем (център) - 4%

Ако избирателната система на Франция беше пропорционална, като нашата, партията на Макрон щеше да получи някъде около 160 депутатски места от общо 577 във френския парламент. Много далеч от 289-те, необходими за парламентарно мнозинство.

За Макрон (и не само), коалиции с крайната десница (Льопен) и крайната левица не можеха да бъдат възможни дори на теория. Евентуалната коалиция с класираните втори - десните Републиканци, би могла да осигури още 90 депутати, пак недостатъчни за мнозинство.

Коалиция в посока център-наляво, със социалистите (40), зелените (23) и либералите (23), също е далеч от необходимото мнозинство за формиране на правителство.

Е, за радост на Макрон, Франция няма нашата пропорционална система, а мажоритарна на два тура, и тези коалиционни главоблъсканици не са стояли на дневен ред.

След втория тур партията на Макрон получава стабилното вече мнозинство от цели 361 депутати и вече няма нужда от коалиции с когото и да било.

Вторите, десните Републиканци имат 126 депутати, а Националният Фронт на Льопен, само 8 депутати, въпреки 13-те процента гласували за тях французи на първия тур.

Какви са изводите?

1.Френската мажоритарна избирателна система фаворизира изключително големите и почти убива малките партии.

2.Качеството на кандидатите не е от голямо значение, избирателите пак си гласуват за партии или за лидери като Макрон. Независимите кандидати нямат никакъв шанс.

3.Мажоритарната система премахва необходимостта от коалиции и дава силни и стабилни еднопартийни правителства.

4.Мажоритарната система силно изкривява политическата представителност в парламента.

5.Мажоритарната система принуждава партиите да се договарят помежду си преди вторите турове чий кандидат евентуално да подкрепят.

Силни и стабилни, често еднопартийни правителства на цената на ниска и силно изкривена политическа представителност в обществото. Това е френската мажоритарна система. Каква ще е българската, предстои да видим…, но да не се окаже deja vu. /БГНЕС

……………………………………

Анализ на Информационна агенция БГНЕС.