МЕ: Нямаме информация, че ТЕЦ "Варна" ще се снабдява от „Балкански поток“

Министерството на енергетиката няма информация за евентуално намерение на ТЕЦ "Варна" да се снабдява с природен газ чрез инфраструктурата на „Балкански поток“. Това заявиха за БГНЕС от енергийното ведомство.

„При наличие на техническа възможност, дружеството може да сключи договор с доставчик, резервирал капацитет от газопровода. Това са изцяло търговски взаимоотношения. ТЕЦ "Варна" е присъединена към националната преносна система за природен газ при ГРС Страшимирово през 2001 г.“, заявиха още от Министерството на енергетиката.

Миналата седмица се появи информация, че ТЕЦ "Варна" ще бъде единствената мощност, която ще получава „синьо гориво“ чрез газопровода „Балкански поток“, както се нарича продължението на „Турски поток“ през наша територия.

Една от основните критики срещу „Балкански поток“ е, че той е транзитен и не се предвиждат отклонения от него за снабдяване на битови и промишлени потребители в България.

На въпрос на БГНЕС дали се предвижда изграждането на такива отклонения от Министерството на енергетиката отговориха: „По информация на „Булгартрансгаз“ ЕАД, текущо се проучват възможностите и конкретните параметри за разширението на подземното газово хранилище „Чирен“ (във връзка с планирано за реализация инвестиционно намерение на „Булгартрансгаз“ ЕАД за преносен газопровод с диаметър DN500 до Подземно газово хранилище „Чирен“), както и възможното свързване на газохранилището със съществуващия северен магистрален газопровод и чрез пряка връзка с новопостроеното трасе“.

От енергийното ведомство също така отбелязват, че проектът „Разширение на газопреносната инфраструктура от българо-турската граница до българо-сръбската граница“ е свързан към съществуващата газопреносна мрежа на „Булгартрансгаз“ ЕАД на пет места – при КС „Странджа“, при КС „Лозенец“, в района на с. Златина, община Провадия, при КС „Вълчи дол“ и при КС „Полски Сеновец“ .

„Тези връзки осигуряват техническа възможност за доставка на природен газ до различни потребители в страната. На практика дългосрочно резервираният капацитет в размер на 510 689 MWh/d на входа и 318 060 MWh/d на изхода правят тази техническа възможност трудно осъществима, още повече, че изходният капацитет предстои да се повиши допълнително след пускането в експлоатация на Компресорна станция „Нова Провадия““, заявяват още от МЕ.

БГНЕС припомня, че „Балкански поток“ всъщност е продължение на газопровода „Турски поток“ през територията на България. В официалните документи той се нарича „обект на разширяване на газопреносната инфраструктура на компанията „Булгартрансгаз“ паралелно със северния главен газопровод до българо-сръбската граница“. Името “Балкански поток” беше предложено от предишния министър-председател Бойко Борисов.

„Турски поток”, който беше пуснат на 8 януари 2020 г., минава по дъното на Черно море от Русия до бреговете на Турция. Освен това има сухопътна транзитна част до границата със съседни държави, откъдето газът вече се изнася за Гърция, България, РС Македония. По-късно, след завършването на изграждането на цялата инфраструктура, газът достига до Сърбия и Унгария. Пропусквателната способност на газопровода дълъг 930 км е 31,5 милиарда кубически метра газ годишно.

САЩ винаги са се обявявали срещу „Турски поток“. Два дни след пускането в експлоатацията на газопровода, на 10 януари 2020 г., Вашингтон изпрати ясен сигнал, че са против продължението на тръбата през българска територия за ЕС. Съединените щати са против втората линия на газопровода „Турски поток“, предназначена за доставки на газ за Югоизточна Европа през България, тъй като я разглеждат като геостратегически проект на Русия, заяви тогава заместник-държавният секретар по политическите въпроси Дейвид Хейл.

Газопроводът „Балкански/Турски поток“ е определян от руска и сръбска страна като един от най-важните проекти, който трябва да укрепи икономическото и геостратегическо положение на Белград в региона. /БГНЕС