МЕ: Таванът на цената на газа е твърде висок, с което се обезсмисля

Коментираният таван за природния газ в размер 275 евро за мегаватчас е твърде висок, което на практика обезсмисля неговата цел. Това заявиха за БГНЕС от Министерството на енергетиката по повод на предложението на Европейската комисия да въведе таван на цените на „синьото гориво“.

„Продължаваме да отстояваме тезата, че са нужни анализи и конкретни разчети при вземането на подобни решения. Също така очакваме предложение за цялостен, работещ пакет от мерки, който да се приеме в съвкупност“, заявиха още от енергийното ведомство.

Както БГНЕС информира предложението на Европейската комисия за таван на цените на природния газ от 275 евро за мегаватчас създаде недоволство в няколко държави-членки на Европейския съюз.

В края на октомври 27-те лидери на ЕС дадоха политическа подкрепа на идеята. Въпреки това няколко държави настояват за конкретни предпазни мерки, преди да дадат зелена светлина, а други подчертават, че таванът е твърде висок.

"Ценови таван на нивата, които комисията предлага, всъщност не е ценови таван", заяви министърът на околната среда и енергетиката на Гърция Костас Скрекас пред CNBC.

"Така че [таванът на цените] от 275 евро не е таван на цените, никой не може, не може да издържи дълго време да купува газ на тази скъпа цена. Със сигурност смятаме, че ценови таван под 200 евро, между 150 и 200 евро би бил по-реалистичен", добави той.

Според експерта по суровините Хавиер Блас дори по време на драматичния скок на цените тази година в Европа природният газ не е бил толкова скъп в продължение на две поредни седмици.

Полша, Гърция, Белгия и Испания са сред страните, които подкрепят идеята за таван на цената на природния газ, а Нидерландия и Германия са по-скептични по отношение на ползите му. Варшава и Мадрид обаче разкритикуваха конкретното предложение на ЕК.

Предложението на ЕС е на "много високо ниво", заяви полският министър-председател Матеуш Моравецки по време на пресконференция, цитиран от Ройтерс. "Трикът е да го задържим на прилично ниво в днешните кризисни обстоятелства", добави той, визирайки горната граница, каза Моравецки.

Министърът на енергетиката на Испания Тереса Рибера пък го нарече "подигравка" и обеща да се бори срещу предложението. Тя заяви, че Испания ще спре да подкрепя други "важни" предложения на ЕС, ако Брюксел не разработи алтернативен план за ограничаване на цените на енергията.

Министърът нарече сегашния план "контрапродуктивен" и настоя, че той може да изложи на риск други политики за ограничаване на цените. В същото време тя заяви, че други държави-членки на ЕС вече са й казали, че са "обезпокоени" и "възмутени" от предложението.

"Имам впечатлението, че Комисията ще чуе някои тежки неща от по-голямата част от министрите", каза Рибера. "Това изглежда като подигравка. Ние поискахме от Комисията предложение, а това не е сериозно", каза тя.

Според предложението на Комисията таванът ще се задейства, когато дериватът по индекса TTF на нидерландската газова борса надхвърли 275 евро за мегаватчас и когато цените са с 58 евро по-високи от референтната цена на втечнения природен газ за 10 последователни търговски дни в рамките на две седмици. И двете условия трябва да бъдат изпълнени, за да се задейства мярката. /БГНЕС