Медът – естествен лек за тялото и душата

Това е една от най-древните храни, която има много полезни свойства и в редки случаи може да бъде опасна, информира Спутник.

Медът съдържа витамин С, витамини от група В, както и магнезий, калий, йод и други съединения. Освен това медът е богат на плодови и аминокиселини и въглехидрати. Разбира се, само естественият мед, който не е претърпял никаква обработка, има лечебни свойства.

Пчелният продукт съдържа огромно количество калий, който е основният борец срещу бактериите. Също така, медът запазва дълго висока концентрация на мед и желязо, което го прави безценен помощник в лечението на анемията.

Медът е тоник – той дава енергия на тялото и възстановява силите. Помага за повишаване на имунитета и е препоръчителен за справяне с настинки. В древни времена медът е бил използван за лечение на рани, тъй като има дезинфекциращи свойства. Лъжица мед на ден ще ви осигури отлична профилактика срещу настинки, сърдечно-съдови и стомашно-чревни заболявания. А чаша топло мляко с мед носи облекчение при кашлица и това е стара рецепта на нашите баби.

Този ценен продукт помага за намаляване на емоционалното напрежение, стреса и безсънието. Затова дори се препоръчва при силно безпокойство да изядем лъжица мед дори и през нощта.

Натуралният мед се абсорбира много бързо от човешкото тяло, подобрявайки процеса на храносмилане. А в комбинация с джинджифил и лимон е добро средство за успокояване на „нервен стомах” и нормализиране на перисталтиката.

Медът често се използва в козметиката, а някои домашни маски с мед и естествени масла могат да направят чудеса с кожата ни за броени минути./БГНЕС