Медалисти по природни науки гледат към чужбина за образование и виждат бъдеще в България

Представители на българските олимпийски отбори по природни науки пристигнаха днес в президентството, където бяха поздравени лично от президента Румен Радев, предаде репортер на БГНЕС.

Държавният глава изрази благодарност към младите учени, че продължават да прославят страната ни в световен мащаб във важни фундаментални науки, както и за това, че и тази година показаха огромния потенциал на България, и то в дисциплини като математика, физика, химия, биология, астрономия, астрофизика. Той открои, че по лингвистика убедително сме номер едно в света.

Радев се обърна с думи на благодарност и към тези, които в момента са на задна линия – учителите и менторите, които са запалили искрата в младите учени и са в основата на техния успех. "Поздравления за тези хора зад сцената, ангажирани със селекцията и подготовката. Не винаги при най-добрите условия, не винаги с ресурсите, а винаги с много по-малко ресурси от гигантите в света, които се борят за призови места. Вие се борите и постигате успехи с много по-малко ресурси и се борите успешно с държави като САЩ, Китай, Русия, Германия, Япония", отбеляза президентът.

Радев е категоричен, че техните медали имат много по-голяма стойност от национална гордост. "Вашите медали ни обединяват като нация и ни дават надежда, че ние можем и ще бъдем модерна европейска държава, която стои наравно с другите, която може да води със знания и с идеи", допълни той.

Пред БГНЕС Лора Лукманова - носителка на три сребърни медала през 2023 г. – един от Европейската олимпиада по експериментални науки, един от Международната олимпиада по астрофизика и един от Международната олимпиада по астрономия, сподели, че все още не е решила къде ще продължи образованието си, но погледът ѝ е отправен към Западна Европа. А специалостта, която младото момиче избира е физиката, засега обаче впряга още сили в решаване на задачи за идните национални и международни олимпиади.

На въпроса как се е запалила по точните науки, Лукманова заяви, че е дошло съвсем естествено, тъй като в началното училище учителката ѝ г-жа Тодорова я запалила по математиката. „И по този начин влязох в Софийската математическа гимназия, където вече намерих поле за развитие в география, във физика, в астрономия накрая“, разказа тя.

Освен повече медали за олимпийските отбори, Лукманова си пожелава по-масово добро образование в България, по-добри условия и повече мотивация на учениците да учат, тъй като това може да бъде много забавно.

Виктор Лилов е XII клас и тази година е носител на златен медал от Международната олимпиада по химия, на сребърен медал от Международната олимпиада по биология и сребърен медал от Международната Менделеева олимпиада по химия. Формулата за всички тези успехи, според Виктор всъюност е доста проста - упорит труд, сравнително малко саможертви и ум. „Само това е нужно според мен“, добави момчето и уточни, че това, с което се занимава му е много интересно и никога не му омръзва.

Лилов е подал документи за кандидатстване в Кеймбридж и се надява да го приемат.

„Преди седмица бях на откриването на една нова сграда в БАН. Там видях лабораториите и те са по-модерни от почти всички лаборатории по света“, добави той и посочи, че след приключване на образованието си в чужбина вижда бъдещето си и в България. Според Виктор у нас има добра материална база и възможности за развитие.

За в бъдеще златният медалист по химия си пожелава затвърждаване на получените вече резултати и разбира се надграждане. В заключение той си пожела да бъде добър учен, да разработва нови реакции в химията, които да бъдат полезни. /БГНЕС