Медът е по-ефективен от антибиотиците при детска кашлица

Той е не само познато от миналото лекарство: медът ефективно намалява кашлицата при деца, установява ново проучване.

Вдигнете ръка, ако някога ви е било препоръчвано да изядете чаена лъжичка мед или го добавите към чая си, за да облекчите неприятната кашлица. Особено ако сте живели на село, вероятно бабите и дядовците постоянно са ви казвали да ядете повече мед, за да се предпазите от настинка или да успокоите хриптящото гърло. И сега, проучване, проведено от Оксфордския университет, е тук, за да подкрепи тези твърдения.

Проучването, публикувано в списание BMJ, установява, че когато децата имат кашлица, медът, когато се консумира в чиста форма, без добавки, е изненадващо полезен за облекчаване на симптомите на инфекции на горните дихателни пътища благодарение на своите антимикробни свойства.

„Той осигурява широко достъпна и евтина алтернатива на антибиотиците“, установяват изследователите, добавяйки, че намалява честотата на кашлицата и може да „помогне за усилията за забавяне на разпространението на антимикробната резистентност“. Антибиотиците с рецепта остават най-голямата причина за антимикробна резистентност. Появяват се доказателства за ползите от природните възможности вместо лекарства, когато става въпрос за настинки и инфекции на гърлото.

Авторите на проучването също така отбелязват, че освен че е на достъпна цена, това непроменено с времето лекарство също не предизвиква странични ефекти, особено при децата.

Немската професионална асоциация на педиатрите подчертава обаче, че на деца под 1 година не трябва да се дава мед. Това е така, защото медът съдържа бактерии, наречени clostridium botulinum, които могат да произведат токсини в червата на бебето и да доведат до ботулизъм, рядко и потенциално фатално заболяване, което може да причини мускулна и дихателна парализа.

Нагряването на меда също не помага, тъй като така не унищожава надеждно бактериите.

Според асоциацията родителите трябва да бъдат внимателни с лекарства, които потискат кашлицата, и не трябва да се дават на деца без консултация с лекар. Причината е, че ако детето не е в състояние да кашля, слузта може да се събере в дихателните пътища и да затрудни дишането. Ако кашлицата продължи повече от две седмици или ако има температура или задух, родителите трябва да заведат детето си на лекар - или по-рано, ако има съмнение за коронавирусна инфекция. /БНЕС