Протестиращи медици: Достойно заплащане, Ананиев свърши си работата

Без търговски дружества в здравеопазването и министър Кирил Ананиев най-накрая да си свърши работата, настояват милосърдните сестри, които протестират пред сградата на Министерски съвет, предаде репортер на БГНЕС.

Медици прекараха нощта на палатки пред сградата на Министерски съвет. Те искат среща с министър-председателя Бойко Борисов, за да му представят своите искания за достойни условия на труд и живот.

„Необходима е кардинална промяна в модела на здравеопазването, която засяга финансирането, управлението, организацията на болничната и извънболничната помощ“, каза пред БГНЕС Надежда Маргина, милосърдна сестра от Сливен.

Тя подчерта, че исканията им са изцяло синдикални. „Искаме минималната заплата, с която започва работа една медицинска сестра, да бъде в рамките на две минимални работни заплати – 1120 лева. Това е реално искане. Не искаме да ставаме милионери, искаме да оцеляваме, да имаме един по-добър стандарт на живот“, каза Надежда Маргина.

Едва след една такава промяна милосърдните сестри могат да поискат вече диференциация в заплащането на техния труд, в зависимост от неговата тежест. „Трябва да се промени категорията ни на труд, увеличаване на заплащането за нощния труд, където също има големи различия. Някои наши колеги полагат нощен труд за 20 стотинки на час, другаде ставките са 50 стотинки и 1 лев. Искаме баланс в системата. Не искаме като по социалистическо време да работим за еднакви заплати. Искаме една минимална основна заплата, с която да започваме и тя да ни бъде гарантирана независимо в каква структура работим“, категорична е протестиращата медицинска сестра.

Според Маргина, ако техните искания бъдат изпълнени, това ще доведе и до повишаване на качеството на здравеопазването, то ще стане по-достъпно и най-важното ще се възвърне милосърдието, което е в основата на професията.

На протеста са излезли милосърдни сестри от София, Пазарджик, Сливен и от цялата страна.

Протестиращите не искат оставка на здравния министър, защото, според тях, това означава връщане към изходно положение. „Една оставка означава, ние отново да запознаем съответния министър с нашите проблеми. Ние искаме министърът да си свърши работата. Ние искаме правителството и всички парламентарно представени партии най-накрая да седнат и да обсъдят как да се извърши смяната на модела на здравеопазването. Ако не знаят, да препишат отнякъде, където има качествено и достъпно здравеопазване“, обобщи Надежда Маргина. /БГНЕС