Медицински специалисти блокираха пътя Пазарджик - Пещера в знак на протест

Медицински работници от Пазарджик блокираха движението на пътя Пазарджик-Пещера късно следобед в знак на протест, предаде кореспондентът на БГНЕС в региона. Медицинските специалисти настояват основното им възнаграждение да се равнява на две минимални заплати, както и болниците да престанат да бъдат търговски дружества. Исканията им са да има отчетност и ред в здравеопазването, защото са категорични, че има достатъчно пари, но те не отиват по предназначение. Те настояват и за точни медицински стандарти.

Специалистите заявиха, че протестират не само за себе си, а и за цялото общество, за да получава то адекватни здравни услуги, като не се изисква доплащане на извършваното лечение.

Според протестиращите много често се извършват излишни, но много добре заплатени от НЗОК медицински изследвания, като коронарографията, и по този начи се източват огромни средства. В същото време за тежките медицински случаи се събират дарения, за да се извършва скъпоструващо животоспасяващо лечение.

Протестиращите специалисти съобщиха, че в много болници е практика да бъдат хоспитализирани много леки случаи, за да се вземат пари по клиничните пътеки. "Едно хремаво носле минава в болницата като пневмония", заяви Димитрия Димитрова, която е координатор на протеста в Пазарджик. /БГНЕС