Медии: Ситуацията с газа в Европа се превърна от "лош" в "ужасен" сценарий

Газовата криза в Европа се задълбочава, а през зимата хранилищата за гориво може да се окажат празни, съобщи Business Insider, позовавайки се на проучване на Bank of America.

"През последния месец ситуацията с газа в Европа бързо се превърна от "лош" в "ужасен" сценарий", се казва в доклада.

Анализаторите подчертават, че Русия е най-големият доставчик на енергия в Европа, като на нея се падат 40% от потребявания газ. Поради намалените доставки от Русия западните държави, особено Германия и Франция, бяха принудени да ограничат използването на газ, за да осигурят запаси от гориво за зимните месеци. В някои германски градове например осветлението на исторически паметници и сгради е изключено, припомня Business Insider.

Bank of America отбелязва, че напрежението между Русия и Европа се е отразило на енергийния пазар, като цените на газа са достигнали 200 евро (204 USD) за MWh.

"При положение че "Северен поток" използва само 20% от капацитета си, запасите от газ в хронилищата може да се окажат недостатъчни за зимния период, а при тези обстоятелства ЕС вече планира широкообхватни ограничения на потреблението на газ", се казва в доклада.

От 27 юли "Северен поток" работи с около 20% от максималния си капацитет поради спирането на две газови турбини. Едната от тях - произведена в Канада от Siemens Energy, е изпратена за ремонт в Монреал. Заради санкциите на Отава срещу Москва производителят първоначално отказа да върне ремонтираното оборудване на Германия, но след многобройни искания от страна на ФРГ все пак решава да го върне. На 25 юли Газпром обяви принудителното спиране на още една газова турбина в компресорната станция „Портовая” поради изтичане на срока преди капиталния ремонт. Така в експлоатация остава само една турбина. /БГНЕС

Вашингтон / САЩ