Медици: Ще настане хаoс в държавата, ако не изпълнят исканията ни

Медицински служители излязоха на протест пред ИСУЛ „Царица Йоанна“ в София с настояване за достойно заплащане на техния труд, предаде репортер на БГНЕС.

"Болница - 1000 лв., супермаркет - 2000 лв.", "Медици консултират срещу храна" - гласят част от лозунгите, които издигнаха специалистите в бели престилки пред централния вход на столичната болница.

Медиците твърдят, че към днешна дата няма нищо, което да гарантира увеличаване на възнагражденията им, защото браншовият Колективен трудов договор, който беше подписан от Министерството на здравеопазването, все още не е подписан от болничните сдружения.

"Протестът е поради това, че искаме обещанията най-сетне да бъдат изпълнени. Това, което ни обещаха преди 10 дни и им дадохме отсрочка да се случи, към днешна дата на практика го няма“, каза Красимир Митов, председател на синдикат „Защита”. По думите му, правителството си измива ръцете и се чуди как да не изпълни поетите пред съсловието обещания. Те, по думите му, са: 2000 лв. стартова заплата за лекар, 1500 лв. за сестра и 910 лв. за санитар.

Медиците заявиха, че протестните им действия ще обхванат и други болници.

Митов призова за диалог – и с управляващи, и с опозиция.

„Нека най-сетне отново да седнат на поредна кръгла маса, да видим ще има ли здравеопазване в България или няма да има, как виждат въпроса и да търсят решения. След празника отваряме палатков лагер и няма да се приберем, докато не седнем да се разберем. На 12 май е националният протест и за голямо съжаление, ако няма решение на проблема, той ще се състои и ще прерасне в искане на оставки, както на министъра на здравето, нищо чудно да се стигне и до искане на оставка на правителството. В края на краищата обещанията не са само от Министерство на здравеопазването, обещанията са на практика от целия кабинет”, посочи Митов.

Палатковият лагер след Великден планират да е пред здравното министерство и евентуално в триъгълника пред Министерския съвет.

„Това беше предупреждение. Ще се блокират и други булеварди, ще настане хаoс в държавата, ако те не изпълнят нашите условия“, каза д-р Адриан Симеонов, който е председател на сектор „Здравеопазване“ към синдикат „Защита“.

Д-р Самуил Кътов, председател на синдикалната организация на „Защита” в ИСУЛ, посочи, че КТД не е подписан от Асоциацията на работодателите за сектор здравеопазване – тоест, хората, които реално трябва да дадат тези пари и от друга страна той е с пожелателен характер.

„Ние очаквахме от министерството, че те ще измислят механизъм, по който това всъщност реално да се случи“, каза той. Самият д-р Кътов тази година ще навърши 30 години, от 4 работи в ИСУЛ. На въпроса дали се е замисля някога, че ще иде да работи в чужбина, той каза, че разсъждава по малко по-различен начин. „Аз винаги съм искал да живея и да работя в страната. Не само защото искам да лекувам нашите граждани, а и защото тук са най-значимите хора за мен – тук ми е семейството, тук са ми приятелите, тук са всички и важни за мен хора. От друга аз смятам, че по-скоро трябва да се промени обстановката тук, отколкото хора, които по някакъв начин неефективно управляват обществени ресурс да ме изгонят на запад. За мен това е крайно несправедливо“, каза той. /БГНЕС